Upala gušterače: Opasna bolest koja može uzrokovati trajne posljedice

Pankreatitis ili upala gušterače može nastati naglo, a može se pojavljivati godinama i biti trajna, odnosno može se raditi o akutnoj i kroničnoj upali gušterače.

Najčešći simptom je bol u području lijeve strane gornjeg dijela trbuha. Liječenje ovisi o upali, a obje vrste mogu biti opasne.

Kako dolazi do upale gušterače?

Gušterača je velika žlijezda koja se nalazi iza želuca i blizu početnog dijela tankog crijeva, točnije nalazi se u gornjem dijelu trbušne šupljine. Ona izlučuje probavne sokove u tanko crijevo kroz kanal gušterače, a oni pomaže u probavi hrane.

Osim toga, druga važna funkcija gušterače je oslobađanje hormona inzulina i glukagona u krvotok. Ovi hormoni pomažu tijelu da kontrolira kako se hrana koristi za energiju. Do upale dolazi kada probavni enzimi počnu probavljati samu gušteraču. Postoje dvije vrste upale, akutna i kronična.

Akutna upala gušterače

Ova upala dolazi naglo i traje kratko. Točnije, simptomi se povlače nakon par dana s odgovarajućom terapijom. Ipak, može se raditi o blagoj bolesti, ali jednako tako može biti opasna za život. Ljudi se većinom oporave nakon liječenja. Do akutnog pankreatitisa dolazi zbog žučnih kamenaca ili alkohola.

Osim toga, uzroci mogu biti i operacija gušterače, povreda, virusne infekcije ili neki lijekovi.

Simptomi akutne upale gušterače su: temperatura, brzi otkucaji srca, mučnina i povraćanje, natečen trbuh, bol u gornjem dijelu trbuha koja se širi i na leđa, a koja se može pogoršati nakon jedenja, posebice nakon konzumacije masne hrane.

Kronična upala gušterače

Ovdje se radi o trajnoj upali koja se događa nakon nekoliko akutnih upala. Drugi uzrok je konzumacija alkohola dugi niz godina. Također, mogući uzrok je i genetika, cistična fibroza (nasljedna bolest kod koje određene žlijezde stvaraju previše lučevina) te lijekovi. U nešto manje od pola slučajeva se ne zna pravi razlog kroničnog pankreatitisa, a najčešći pacijenti su muškarci između 30 i 40 godina.

Simptomi su slični akutnoj upali, a uključuju stalnu bol u gornjem dijelu trbuha koja se širi na leđa.

Osim toga, dolazi do proljeva i gubitka kilograma jer gušterača ne proizvodi dovoljno enzima koji razgrađuju hranu. S vremenom se simptomi pogoršavaju i uzrokuju trajnu štetu.

Kod kronične upale gušterače može doći do oštećenja stanica koje proizvode inzulin koji regulira razinu šećera u krvi, a samim time može doći i do dijabetesa.

Kako se dijagnosticira pankreatitis?

Liječnik će prvo uzeti u obzir sve simptome, a potom tražiti krvnu sliku na kojoj će biti povišen broj leukocita te povišena koncentracija glukoze u krvi. Osim toga, upala gušterače može se vidjeti i na ultrazvuku abdomena, magnetskoj rezonanci i CT-u.

Liječenje može uključivati i hospitalizaciju i intravenskom terapijom, a kod komplikacija će biti potrebna i operacija.

Oporavak od upale gušterače

Osim lijekova koje je pripisao liječnik, kao što su oni protiv bolova ili nadoknada enzima gušterače, veliku ulogu u oporavku od ove bolesti ima i prehrana, mijenjanje životnih navika, ali i otklanjanje uzroka upale. Važno je izbjegavati masnu hranu koja može samo pogoršati stanje i izazvati novu upalu.

Potrebno je izbjegavati ili smanjiti unošenje u organizam određenih namirnica kao što su: crveno meso, pržena hrana, previše šećera, slatki sokovi i kava. Najvažnije je u potpunosti izbaciti alkohol, ali i cigarete. Također, treba piti puno tekućine, najbolje vode te unositi hranu koja je bogata proteinima i antioksidansima.

Komplikacije upale gušterače su: tekućina u trbušnoj šupljini, ovisnost o lijekovima protiv bolova, ciste, dijabetes te krvni ugrušci u veni slezene. U nekim slučajevima može doći i do invaliditeta.

Zaključak

Upala gušterače može biti akutna ili kronična. Do nje dolazi iz više razloga, a prvi simptom je bol u gornjem dijelu abdomena i leđima. Dok će akutna upala nestati brzo, kronična upala gušterače je najčešće trajno stanje nastalo kao posljedice pretjerane konzumacije alkohola.

Obje vrste upala se rješavaju pravilnom prehranom i otklanjanjem uzroka problema, kao što je konzumacija alkohola ili pušenje, prenosi N1.

Share This Article