Saša Srića: Bojim se da nećemo imati dovoljno kreveta za teško bolesne

Pulmolog Saša Srića u Novom danu i za N1 komentira stanje u bolnicama, kao i situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

O stanju u KB Dubravi rekao je: “Bojim se da podaci Ministarstva zdravstva ne odgovaraju aktualnoj situaciji u Dubravi. Pohvalio bih ravnatelja, liječnike, sestre, specijalizante, zahvaljujući ljudstvu dajemo nadljuske snage, no bojim se da brojke ne odgovaraju realnom stanju. broj primljenih pacijenata svaki dan je veći, srednje teške i teške slike, pacijenti koji zahtijevaju kisik i oni koji završavaju u intenzivnoj. Brojka je prešla 80%, hitne ambulante su prenapučene, do stotinjak pregleda je u covid bolnici. Pacijenti koji ne zahtijevaju kisik upućuju se na kućno liječenje. Pitanje je koliko će se situacija moći održavati, kako kolegica Markotić kaže da se osjeća kao da je u sudnici, što je malo neobično jer treba odgovarati na novinarska pitanja, bojim se da, ako nastavimo ovim trendom, završit ćemo u ropotarnici.”

Dodaje da se boji da će se kapacitet popuniti ako se nastavi trend priljeva bolesnika: “Pokušava se balansirati. Dio pacijenata ide u Arenu, ne otpuštaju se pacijenti na brzinu ili ako nisu adekvatno zbrinuti, još je priljev pacijenata veći od onih koje otpuštamo. Ako se trend nastavi, bojim se da kapaciteti u KBC Zagreb i KB Sestre Milosrdnice neće biti dostatni za pacijente koji zahtijevaju skrb u bolnici. Bojim se da nećemo imati dovoljno kreveta za teško bolesne.

Pomogao je tzv. poluintenzivni centar u KB Dubrava, za pacijente kojima nije dovoljna dostava kisika putem maske, nego zahtijevaju veće protoke kisika, koji su priključeni na posebne uređaje. Uz sve moguće napore, bojim se da neće biti dovoljno kapaciteta.”

Objašnjava da gotovo svi pacijenti kojima je potrebna terapija kisikom, to su pacijenti s obostranom upalom pluća. “Zasićenost kisikom treba biti između 92 i 94 posto”, rekao je.

Neki pacijenti sami napuštaju bolnicu, no Srića to ne podržava. “Sugestija je da na svoju ruku ne potpisuju i ne odlaze neosivno u kakvoj je situaciji pojedina bolnica jer se situacija kod takvh pacijentaa može u minuti pogoršati i kobno završiti. Pacijenti u intenzivnim jedinicama obzirom na bizarne kliničke slike, stanje se zna pogoršati u minuti ili satu.”

Komentirajući Hrvatsku na vrhu Europe po broju zaraženih, Srića je rekao: “Možemo očekivati veći pritisak na bolnički sustav. Broj umrlih je bio oko 462 tjedan prije, a ovaj tjedan je nešto manje zasad, no tu nisu preminuli u domovima. Broj hospitaliziranih je povećan za 13,3% u tjedan dana, a povećan je i broj pacijenata koji zahtijevaju respirator. Vidjet ćemo kako će se sitaucija odvijati, no možemo shvatiti situaciju ozbiljno. Oko 20% novozaraženih završit će na liječenju, s komlikacijama. Možemo očekivati u narednim danima da će to doći na naplatu.”

Objašanjava zašto je potpisao apel znanstvenika i zašto se zalaže za cijepljenje: Kao što sam potpisao apel zbog zabrinutosti za situaciju, složio sam se s apelom o potrebnom cijepljenju populacije i zabrinut sam zbog preliminarnih anketa. Vjerujem da će skeptičnost početi padati. Moramo biit svjesni da je cjepivo prošlo sve tri faze ispitivanja i da prije nego dođe u proizvodnju, prolazi najrigoroznije mjere znanstvenika, liječnika i agencija za lijekove. To nije fama, ne ide se na ruku proizvođačima, to su cjepiva koja su provjerena, imaju malo nuspojava. Naše građane treba uvjeriti da je cijepljenje najbolji način sprečavanja širenja zaraznih bolesti, a za kolektivni imunitet procjepljenost bi trebala ići na više od 60%. I ja ću se cijepiti. Cjepivo je svjetlo na kraju tunela.”

“I dalje sam zagovornik strogih mjera. Varaždinska je županija bila u najgoroj poziciji, bilo je pitanje krha zdravstvenog sustava”, rekao je i pogvalio župana Čačića koji je uveo stroge mjere i dodao: “Bolni rezovi su teški, ali bez njih nema efekata. Zatvaranje šoping centara, škole, svih ostalih pogona, mislim da bi se trebalo ići u maksimalno zatvaranje pogotovo u predstojećem periodu, trebat će i propusnice jer dobaar dio ljudi još situaciju ne smatra ozbiljnom.”

Podsjetimo, u Hrvatskoj su u ponedjeljak zabilježena 1472 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva ukupno 22769. Među njima je 2857 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 284 pacijenta. Preminulo je 65 osoba.

Facebook Komentari