28.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Cjepivo protiv koronavirusa bit će odobreno u EU 23. prosinca, cijepljenje u...

Cjepivo protiv koronavirusa bit će odobreno u EU 23. prosinca, cijepljenje u Njemačkoj kreće na Štefanje

Nedugo nakon objave u Bildu, datum je na tiskovnoj konferenciji indirektno potvrdio i njemački ministar zdravstva Jens Spahn. Rekao je kako su medijski napisi po kojima bi EU trebala odobriti cjepivo 23. prosinca točni, no to će se dogoditi redovnim, a ne hitnim postupkom, jer ‘želimo da građani steknu povjerenje u cjepivo’.

Iz tvrtke Biontech kažu kako su spremni za cijepljenje. ‘Čim dobijemo zeleno svjetlo od EMA-e i Europske komisije, možemo početi s isporukom cjepiva’, rekla je glasnogovornica te tvrtke.

Ranije su cjepivo odobrili Velika Britanija, koje procjepljuje svoje stanovništvo već tjedan dana, te SAD koje su sa cijepljenjem započeli u ponedjeljak.

Nakon što je Velika Britanija odobrila cjepivo, Europska agencija za lijekove i zastupnici Europskog parlamenta upozorili su u srijedu da se cjepiva protiv covida-19 ne treba brzopleto odobravati.

Britanska Regulatorna agencija za lijekove i medicinske proizvode (MHRA) odgovorila je kako nije preskočila niti jednu fazu u postupku odobrenja cjepiva, a izvršna direktorica agencije opisala je postupak kao “temeljit i rigorozan”.

Emer Cooke, ravnateljica Europske agencije za lijekove, u ponedjeljak je izjavila: ‘Radimo bez prestanka na odobrenju prvog cjepiva za covid-190. Dodala je da će se rokovi ‘stalno ponovno procjenjivati’, prenosi tportal.

Najnovije

Još iz rubrike