29.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Srušen plan ministra Malenice: HDZ i SDP protiv smanjenja broja lokalnih dužnosnika

Srušen plan ministra Malenice: HDZ i SDP protiv smanjenja broja lokalnih dužnosnika

Kada je u kolovozu najavljivao izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, ministar uprave Ivan Malenica govorio je o ukidanju 634 funkcije zamjenika neposredno izabranih načelnika općina, gradonačelnika i župana. Uz to, najavljivao je i 20 posto manji broj lokalnih vijećnika i zastupnika u županijskim skupštinama. Zakon je, međutim, ublažen već u Vladinoj proceduri pa je pred saborske zastupnike došao prijedlog da se broj vijećnika i zastupnika umjesto za 20 smanji za 10 posto.

Uz to, prvotno je bilo predviđeno da se pravo na zamjenika ostavi samo velikim gradovima, onima iznad 35.000 stanovnika, no na intervenciju udruga lokalne samouprave zamjenici su ostavljeni i manjim gradovima koji su ujedno i središta županija. Takve okljaštrene rezove sada će, sva je prilika, dodatno ublažiti amandman kojim je klub HDZ-a zatražio da se pravo na jednog zamjenika ostavi svim gradovima većim od 10.000 stanovnika. Tako će, uz gradove županijska središta, pravo na jednog zamjenika gradonačelnika imati i Đakovo, Zaprešić, Sinj, Petrinja, Solin, Kutina, Križevci, Sv. Nedelja i Popovača. Na ovaj HDZ-ov potez odmah su reagirali iz SDP-a, iz kojeg traže da se po jedan zamjenik ostavi i općinama većim od 10.000 stanovnika, a njih je ukupno šest.

Zašto bi svim gradovima većim od 10.000 stanovnika trebalo ostaviti pravo na zamjenika HDZ ne obrazlaže niti navodi koliko bi koštalo prihvaćanje takvog amandmana. Iz podataka koje su sadašnji zamjenici gradonačelnika svih 14 gradova između 10 i 35 tisuća stanovnika podastrli u svojim imovinskim karticama iščitava se, međutim, da se njihove plaće i naknade kreću od nula kuna dogradonačelničke naknade Marijana Pavličeka, zamjenika vukovarskog gradonačelnika, do 24.200 kuna bruto mjesečne plaće Damira Benčevića, zamjenika gradonačelnika Zaprešića. Prosječna bruto plaća jednog zamjenika u ovim gradovima, uključujući i niže volonterske naknade, nešto je manja od 14.320 kuna, što znači da jedinicu lokalne samouprave godišnje jedan zamjenik u prosjeku košta nešto više od 171.840 kuna.

Ako bi se prihvatio i SDP-ov amandman, pravo na jednog zamjenika općinskog načelnika imalo bi i šest općina: Viškovo, Nedelišće, Čepin, Matulji, Brdovec i Pitomača. I te općine sada imaju po dva zamjenika načelnika, s bruto plaćama i naknadama između 2500 i 19.923 kune, a prosječno iznose nešto više od 10.000 kuna. Iako je precizno nemoguće izračunati koliko bi ukupno koštao opstanak po jedne zamjeničke funkcije u svim ovim gradovima i općinama jer njihove plaće ovise o volji samih lokalnih jedinica, kada bi se držali dosadašnjih običaja ušteda, prvotno planirani izdaci ovim zakonom smanjili bi se za nešto više od 3,1 milijun kuna godišnje. Do kraja, međutim, nije jasno ni kolika bi ušteda bila da se ništa nije mijenjalo od prve najave Ivana Malenice.

Ministarstvo je tada tvrdilo da bi sve planirane izmjene ukupan trošak lokalne samouprave godišnje smanjile za čak 100 milijuna kuna, no među lokalnim čelnicima odmah se moglo čuti da je riječ o pretjeranoj procjeni. S vlastitim izračunom izišao je i Viktor Šimunić, nezavisni vijećnik iz Oroslavlja, koji je u kalkulator ubacio plaće svih zamjenika i naknade članovima predstavničkih tijela te došao do zaključka da se radi o uštedi od ukupno 38,5 milijuna kuna, i to prije nego što je HDZ amandmanom zatražio odustajanje od dijela ušteda.

Ako su točni Šimunićevi izračuni, teško da se može govoriti o značajnom zahvatu u ukupne troškove lokalne samouprave. S druge strane, predložene izmjene značajno kompliciraju čitav sustav, s obzirom na to da se s načelnicima općina više neće izravno birati i njihovi zamjenici, nego će ih sami načelnici birati među članovima predstavničkog tijela. Ovdje su, međutim, reagirali zastupnici nacionalnih manjina koji traže da načelnike mogu zamjenjivati i izabrani zamjenici iz reda nacionalnih manjina, koji također imaju izborni legitimitet, iako za njih ne mogu glasati svi građani, nego samo pripadnici nacionalnih manjina.

– Smatram da svi dužnosnici koji su na bilo kojoj razini izabrani po posebnim propisima vrijede jednako kao i oni izabrani po redovitim propisima. Bilo koja druga filozofija ruši cijelu koncepciju pozitivne diskriminacije – objašnjava Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine koji je, zajedno s SDSS-om i zastupnikom mađarske manjine Robertom Jankoviczom potpisuje ovaj amandman. Pritom je, međutim, jasno kako ovaj zahvat ne može izjednačiti u pravima i dužnostima zamjenike iz reda manjina i one koji će se i dalje izravno birati uz gradonačelnike i župane. Da bi takvo rješenje bilo ustavno suspektno upozorava i ustavni stručnjak Mato Palić, koji podsjeća da građani uz gradonačelnika sada izravno biraju po dva zamjenika, a gradonačelnika u slučaju spriječenosti zamjenjuje onaj čije je ime odmah iza gradonačelnikova na izbornom listiću. Bilo bi to, kaže Palić, kršenje biračkog prava na koje bi morao reagirati Ustavni sud, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike