Prevaranti u lovu na umirovljenike, policija poslala važno upozorenje

Svaki treći dan jedna osoba starije životne dobi prevarena je i opljačkana. Nažalost, u epidemiji je i više usamljenih umirovljenika željnih razgovora, a i prevaranata koji su se preusmjerili na takve žrtve pa je u godini kad je imovinski kriminalitet padao, prevara starijih od 60 godina bilo 10 posto više.

Predstavile su se kao djelatnice banke, tražile gospođu Mariju Hackenberg da dođe provjeriti ispravnost novčanica na svojem oročenju te pitale ima li išta novca kod kuće. Rekla im je da ima 12.000 eura pod jastukom i krenula prema banci.

Za to je vrijeme spomenuta 80-godišnjakinja kod kuće ostavila i supruga i novac. Kad im je otvorio vrata, srušile su ga i otišle po novac ispod jastuka.

“Tu su me bacili, gurnuli me”, ispričao je Jeronim Hackenberg za Dnevnik.hr te dodao i da su prešle preko njega kad su bježale s novcem.

Slučajevi poput ovog dobro su poznati policiji.

“Govorimo o građanima treće životne dobi koji ostaju bez sve životne ušteđevine koju je u tim godinama vrlo teško nadoknaditi: od nekoliko desetaka do nekoliko stotina tisuća kuna”, rekla je Marija Goatti, glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke.

Ti počinitelji su iznimno uporni i maštoviti. Kako bi ušli u stan, reći će da im nije dobro, tražit će šećera i vode. Nema djelatnosti iz koje se neće predstaviti: bit će policajci, medicinski djelatnici, inkasatori. Samo dva mjeseca prije lažnih bankara, Hakenbergove su posjetili i lažni djelatnici teleoperatera.

“Došli su im pojačati signal na TV-u. Jedan je tu mamu intervjuirao, drugi je hodao po stanu i lupao po utičnicama i lijepio nešto za pojačavanje signala”, rekao je Stanko Hackenberg, sin prevarenih.

Potom su im odnijeli zlatninu. Zbog toga, savjetuje Goatti, nemojte nepozvane goste puštati u stan, prenosi N1.

Facebook Komentari