4.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Nije nemoguće: Evo kako djecu potaknuti na samostalnu igru

Nije nemoguće: Evo kako djecu potaknuti na samostalnu igru

Mnogi roditelji imaju grižnju savjesti kada njihov dijete sjedi na podu i samo promatra kroz prozor. Možda osjećate krivnju jer bi ga vi trebali ‘zabavljati’, no to je bezrazložno. Naime, samostalna igra jača njegov osjećaj o sebi samome, jer se zabavlja neovisno o pružanju pažnje i ljubavi odrasle osobe i uvježbava svoju sposobnost koncentracije – a to je važna pretpostavka za daljnji uspjeh Čim je dijete u dobi od tri do četiri mjeseca, majke i očevi mogu (i trebaju) poticati samostalnu igru, no to možete učiniti i u bilo kojoj dobi.

Važno je djetetu pokazati kako da se samostalno igra i probuditi interes za to. Međutim, morate imati na umu djetetovu dob i njegovu fazu razvoja. Kako dijete raste, njegova sposobnost da se samostalno igra se povećava. Na primjer, beba sa šest mjeseci se može samostalno igrati samo 5 minuta dok beba sa godinu dana već 15 minuta, beba sa osamnaest mjeseci 15-20 minuta a dijete sa dvije godine oko pola sata.

Temperament vašeg djeteta je također važan faktor u uvođenju samostalne igre i na to morate obratiti pažnju.

Ne samo da će dijete koje se igra samo razvijati svoje sposobnosti, nego će manje vremena provoditi na raznim ekranima te kvalitetnije provoditi svoje dane, a roditelji će dobiti veće mogućnosti predaha. To je osobito važno u hladnije vrijeme, kada smo svi više u četiri zida, ali i u doba pandemije korone koja je mnoge ljude zaključala u domove.

1. Započnite s vezom

Djeca prvo trebaju znati da im čuvate leđa, odnosno da ste tu negdje Postavite timer za 20 minuta igranja s vama. (Bez telefona. Bez ometanja.) Zatim ih zagrlite, recite da ste voljeli gledati ih kako igraju i idite raditi svoje, piše New York Times.

2. Stvorite ‘pozivnice za igranje’

Možete postaviti lutke na čajanku ili kamione s malo hrpica suhog graha; razvrstajte legiće u hrpe po boji ili izgradite pola strukture; ili ugasite slagalicu s prevrnutim dijelovima i spremnim za rad. Zatim ih pozovite na samostalnu igru i ne prilazite im dok god se zabavljaju, odnosno dok ne negoduju.

3. Napravite mjesta za nered

Ne bojte se koristiti taktilne materijale poput boje, pijeska, gline, kuglica ili čak vode. Umiruju i držat će djecu angažiranim.

Da biste zaustavili nered, postanite kreativni. Avital Schreiber-Levy, trenerica roditeljstva u New Jerseyu, dopušta svojoj 2-godišnjakinji da se igra s kremom za brijanje u kadi, što je veseli više od sat vremena.

3. Izgradite zonu kretanja

Očistite namještaj, a zatim naslažite mekane stvari – jastuke, jastuke, joga prostirke ili vreće za spavanje. Uz malo sreće, vaša će djeca na kraju napraviti utvrdu koja će ih zabavljati satima.

4. Ostanite povezani

– Često kad roditelji predstavljaju neovisnu igru, to je poput zatvaranja vrata djetetovu licu i govorenja:’ Idi se igrati vani’ – kaže dr. Lawrence J. Cohen, autor knjige ‘Zaigrano roditeljstvo’.

Umjesto toga, izazovite svoju djecu da stvore umjetničko djelo za vas ili smislite iznenađenje za drugu odraslu osobu u domu kako biste ostali uključeni, čak i ako je to samo sa strane. Na ovaj način neće imati osjećaj kao da ih isključujete.

I zapamtite …

Nemojte se živcirati ako vaše dijete odmah ne uspije samostalno se igrati. Naša su djeca navikla na planirane datume igranja, prenatrpane rasporede i korištenje raznih podražaja za zabavu, pa je prirodno da postoji krivulja učenja, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike