Fantastičan dan za hrvatsku gimnastiku, tri srebra na EP-u

Foto: HGS

Hrvatski gimnastičari na EP-u u Mersinu osvojili su tri srebra: Tin Srbić na preči. Filip Ude na konju s hvataljkama i u svom prvom europskom finalu u vježbi na tlu Aurel Benović.

Tin Srbić obranio je europsko srebro na preči! Drugu godinu za redom, nakon Szczecina, sada je bio srebrni i u Mersinu.
Ovime je Hrvatska zaključila svoje najuspješnije EP na kojemu dečki iz Turske kući nose tri europska srebra! Čestitke svim reprezentativcima, njihovim trenerima, hrvatskim sucima u Mersinu, fizioterapeutu Vlatku Vorihu koji je proteklih 10 dana imao pune ruke posla…, piše Hrvatski gimnastički savez.

Filip Ude

On ima olimpijsko srebro iz Pekinga 2008. godine. Ima i svjetsko srebro iz Nanninga 2014. Ima i europsko srebro iz Lausanne 2008. Ima i mediteransko iz Pescare 2009. i europsko juniorsko iz Ljubljane 2004. Ima i 14 medalja s turnira svjetskih kupova. Ali, ova današnja medalja, ova titula viceprvaka Europe na konju s hvataljkama, Filipu Udeu u ovome trenutku karijere, života, trebala je možda više nego mnoge druge prije.

Zašto? Sam će vam reći:

„Svi su već po malo u božićnom raspoloženju, a mi smo evo još na natjecanju… Ne znam uopće od kuda bih počeo pričati. Ova godina je svima nama bila turbulentna, svi je želimo čim prije zaboraviti. Za mene ova godina privatno bila jako teška, ali i poslovno zato jer nismo imali natjecanja, nismo se mogli pripremiti kako treba… Jedina dobra stvar je bila da sam jako dobro trenirao cijele godine, trudio sam se i evo na kraju je ispalo sve dobro. Bio sam na vrhuncu forme i na žalost obolio od korone praktički netom prije EP-a, a to me vratilo dosta unatrag. Ipak, usprkos tome, uspio sam se nekako sabrati i odraditi ovu vježbu. I ovaj tjedan ovdje bio je dosta težak za mene. Imao sam grč u želucu svaki dan, nisam dobro spavao, tresao sam se bez veze, bio sam pod velikim pritiskom da napravim najbolje što mogu. Mislim da me Bog nagradio što sam ušao u finale i evo u finalu sam osvojio srebro. Ovaj tjedan mi je stvarno bio jako čuda i još uvijek sam nekako zbunjen. Zahvalio bih se svojim trenerima koji su bili sve ovo vrijeme uz mene, treneru Igoru Križimskom i Mariju Vukoji, svima koji su navijali za mene i vjerovali. Nadam se da i oni koji nisu, da će nakon ovoga vjerovati da mogu još nešto napraviti. Da me ne otpišu samo tako, jer se ne dam. Nadam se da još naredne 2-4 godine mogu pokazivati ovakve rezultate. Obećao sam kćerkici Evi da ću joj donijeti doma medalju. Rekao sam si „makar je morao kupiti u dućanu negdje“. Ali, evo, najsretniji sam što sam joj uspio ispuniti to obećanje. Jedva čekam da je vidim, da je zagrlim, da joj dam medalju…“, emotivan je bio naš srebrni olimpijac nakon osvajanja još jedne velike medalje, piše Hrvatski gimnastički savez.

Aurel Benović

Kroz što je sve prolazio proteklih dana u Mersinu, kome je posvetio medalju i kako nas planira oduševiti u budućnosti, otkrio je naš viceprvak Europe na parteru Aurel Benović:

„Jako sam sretan kako sam odradio vježbu. Srebrna medalja je tu. Ovo je moje tek drugo EP na kojem sam nastupao. Ne znam koje bih riješi uopće izabrao da opišem što trenutno osjećam. Jednostavno, moram prespavati dan kako bih postao svjestan što sam zapravo napravio. Ovdje nisam imao trenera, morao sam se pripremati sam, psihički i fizički, ali utreniranost, priprema i rad kod kuće u Osijeku tokom cijele godine su pomogli ka putu prema ovoj medalju. Moj trener Vladimir Mađarević imao je negativan nalaz na COVID u Hrvatskoj, došao je ovdje i kao što smo se i svi ovdje morali obavezno testirati, njegov test je ovdje bio pozitivan, iako je prebolio koronu. Iz hotelske izolacije bio je sve ove dane uz nas. Stvarno sam iznimno sretan što sam u takvim uvjetima uspio osvojiti medalju, a posvetio bih je svojoj djevojci. Ona mi je najveća podrška, ona me gura, ona me i dizala kada sam padao, motivirala me… Presretna je i ona i cijela njezina obitelj, moja mama, cijela moja obitelj… Svi smo jako sretni i zadovoljni. Nadam se da ću postati konstanta i ostvarivati ovako dobre rezultate i dalje i da ću već na sljedećem EP-u pokazati da sam na jednoj visokoj razinu. Planiram još pojačati start vježbe, mogao sam sada i izvesti još jednu težu vježbu, ali ovo je vježba koja ima jedan od najjačih starteva na svijetu i s njom konkurirati na svim svjetskim i europskim prvenstvima“, rekao je 20-godišnji Osječanin, piše Hrvatski gimnastički savez.

Facebook Komentari