31.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Prekršite ponekad vlastita pravila i zabavite se s djecom

Prekršite ponekad vlastita pravila i zabavite se s djecom

Temelj dobrog roditeljstva su razumna pravila i jasne granice. No s obzirom na to kako nam ovih dana izgleda život, potrebno nam je malo zabave, piše Lifehacker.

Upravo stoga vlastita pravila ponekad valja i malo zaobići. Naravno da to ne znači kako ćete zauvijek izbaciti pravilo o vremenu odlaska na spavanje niti ćete dopustiti djeci da bacaju hranu po zidovima kako bi vidjeli što će se zalijepiti. No dijete ništa neće razveseliti kao roditelj koji skače po krevetu ili koji objavi da večeras, iznimno, za večeru svi imaju sladoled, prenose 24sata.

– Ako malo skrenete s puta, to možete doživjeti kao katarzično iskustvo. Istovremeno, djecu učite da budu fleksibilna i razmišljaju izvan okvira. Dodatno, to može potaknuti bolje učvršćivanje veze između roditelja i djeteta. Ako to znači da morate organizirati mačevanje spužvastim mačevima u vrijeme spavanja, u redu. To može biti i valjanje u čistom rublju, igra utrkivanja, slučajna borba jastucima. to god činili, neka to bude smiješno uz respektabilnu dozu duhovitosti – kaže Pam J. Hecht.

Nekoliko načina na koje možete prekršiti vlastita pravila i zabaviti se s djecom.

Organizirajte borbu kokicama. Računa se kao borba hranom, ali nije toliko neuredna.

Unesite igračke za van u stan. Nema razloga zašto hula hoop ne bi odsad živio u dnevnom boravku.

Dopustite im da jedu čips u krevetu. Kvragu i mrvice!

Dopustite im da izmisle pravila koja vi morate slijediti, pa uživajte kako su opijeni tom moći.

Flomasterima koji se mogu isprati na licu, rukama i nogama crtajte smiješne crteže.

Netom prije nego što ćete ih spremiti u krevet, odmahnite rukom i recite: Nema veze, ostanimo budni do kasno i pogledajmo film.

Dopustite im da se bave neurednim aktivnostima koje inače prezirete, bez obzira je li riječ o izradi ljigavca ili igri šljokicama.

Organizirajte borbu jastucima ili plišancima.

Kažite im da u kadi smiju prskati vodom koliko god žele. Potopite kupaonicu – koga briga!

Naravno, u svemu tome pripazite na sigurnost. Vi najbolje poznajete svoje mališane. Ako će jednu noć provesti budni do kasnih sati, a potom se sljedeća tri dana od toga oporavljati, onda možda nije riječ o pravilu koje bi vrijedilo prekršiti. No kršenje pravila svako toliko može poslužiti kao psihičko rasterećenje koje nam upravo sad svima najviše treba.

Najnovije

Još iz rubrike