22.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Je li moja vagina OK? Stručnjak objašnjava pet najčešćih mitova

Je li moja vagina OK? Stručnjak objašnjava pet najčešćih mitova

Postoje razni znakovi koji ukazuju na to da nešto nije u redu “tamo dolje”, Velik broj žena brine se i oko izgleda vagine – što je normalno, a što nije. Zbog srama ili straha zanemaruje se intimno zdravlje ili pak bezrazložno opterećuje, a neke će ići tako daleko da će vaginu staviti “pod nož” kako bi je dotjerale. Operacije se rade na velikim i malim usnama, no jesu li one zaista potrebne?

Vodeći britanski ginekolog dr. Ahmed Ismail, objašnjava kako vagine postoje u raznim oblicima i bojama te, osim ako se ne javlja bol ili neugoda, svaka je savršena, piše Daily Mail.

S tolikim naglaskom medija na savršeno tijelo, žene postaju pretjerano analitične, no treba jasno naglasiti što je normalno i zdravo, a Ismail progovara o najčešćim pitanjima i temama svojih pacijentica.

1. Ne postoji vagina savršenog izgleda

Velike su usne u prosjeku duge oko 8,1 cm – što odgovara veličini prosječnog laka za nokte. Ipak, raspon veličina je znatno veći od toga – u studiji iznosi od 4,5 do 11,5 cm.

Male usne okružuju otvor vagine, a zanimljivost je kako je lijeva mala usna u prosjeku nešto šira – oko 2,1 cm, a desna oko 1,9 cm. Lijeva mala usna je u prosjeku duga oko 4 cm, dok je desna duga oko 3,8 cm. Kao i kod veličine velikih usana, niti veličina malih nema veze s veličinom vaginalnog otvora tj. kanala.

Klitoris koji se još naziva dražicom, a jedina uloga mu je seksualno zadovoljstvo. Prosjek širine klitorisa iznos oko 0,8 cm (dok raspon širine sudionica u studiji iznosi od 0,2 do 2,5 cm). Prosječna duljina iznosi 1,6 cm, s rasponom od 0,4 do 4,0 cm. Veličina samog klitorisa nema utjecaja na intenzitet ženskog zadovoljstva.

2. Ako nema boli, nema potrebe za labioplastikom

Sve vagine se proširuju za vrijeme seksa, a broj odnosa ne utječe na veličinu. Prema studiji na više od 200 žena, vaginalni kanal je u prosjeku dug 9,6 cm (poput veličine sjajila za usne), a širok od 2,5 do 3,5 cm. Žene s širinom oko dva centimetara, najčešće osjećaju bol pri seksu te su realno jedini kandidati za operacije, dok su druge estetske želje samo pitanje taštine i prevladavajućih trendova koji dolaze iz pornografske industrije.

3. Vagina se mijenja s godinama

Veličina velikih usana nema veze s veličinom vagine, a zanimljivost je kako se usne smanjuju kako žena stari. U dvadesetima se vanjske usne smanjuju naspram izgleda u pubertetu, a u 30-ima se najčešće javljaju tamniji dijelovi kože na vagini koji su povezani s hormonalnim promjenama, piše Women’s Health. U kasnijoj dobi koža vagine stari na jednak način kao i koža ostalih dijelova tijela uslijed gubitka kolagena, stidne dlake poprimaju sijede nešto kasnije nego kosa…

4. Ne uspoređujte svoju s tuđima

Postoje razlike u izgledu vagine s obzirom na rasu i genetiku, pa primjerice Kineskinje imaju znatno manje izražene vanjske usne i klitoris nego Ruskinje itd. Usporedba nema smisla, a ljepota vagine je kao i ljepota svega drugog – u oku promatrača.

5. Ako je čista i zdrava – savršena je

Vagina se sama čisti, a upravo je to uloga vaginalnog iscjetka, koji je sasvim normalna i uobičajena pojava. Proziran ili bjelkast iscjedak posljedice su promjene hormona te samog čišćenja stijenki, a on ispire bakterije, stare stanice te razne patogene od ulaska u maternicu. Zbog toga ne postoji potreba za korištenjem parfumiranih šampona koji mogu narušiti prirodno kiseli pH, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike