20.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech VIDEO Znanstvenici su poslali pauke u svemir i to nije dobro završilo

VIDEO Znanstvenici su poslali pauke u svemir i to nije dobro završilo

Znanstvenici i istraživači su poslali već cijeli niz neobičnih stvar na Međunarodnu svemirsku postaju, a sve u sklopu različitih istraživanja. Tako su astronauti uzgajali zelenu salatu i rotkvicu, pekli kolače, ispitivali kako se u mikrogravitaciji kreće tekućina, a često se i u njihovoj “kuhinji” nađu paketi s pomalo neobičnom hranom.

No, netko je od znanstvenika zaključio kako bi baš dobro bilo poslati u svemir nekoliko pauka i promatrati kako mikrogravitacija odnosno nedostatak gravitacije utječe na njihovo funkcioniranje. Tako je prošlog tjedna objavljeno istraživanje u časopisu The Science of Nature, koje pokazuje da su se pauci prilično dobro prilagodili životu u bestežinskom stanju. Svoje su asimetrične mreže, umjesto da ih grade prema izvoru gravitacije, okretali prema bilo kojem izvoru svjetlosti.

Činjenica da pauci imaju ovakav rezervni način orijentacije, zaista ja iznenađujuće, istaknuo je u objavi jedan od autora istraživanja, Samuel Zschokke sa Sveučilišta Basel. Ne bismo nikad pomislili da će svjetlost utjecati na njihovu orijentaciju. Zapravo je bila sretna slučajnost što su svjetiljke bile namještene na vrhu terarija, a ne sa strane.

Ono što ovo istraživanje otkriva je da su znanstvenici poslali pauke u svemir još 2008. godine. To istraživanje bila je prava katastrofa. Naime, pauci koji su bili poslani “pobjegli” su iz svojih terarija u terarije drugih pauka te su počeli stvarati mreže jedni na drugima. Vinske mušice koje su bile poslane kako bi se pauci imali čime hraniti, toliko se povećala, da astronauti više nisu mogli vidjeti u spremnik u kojem su se nalazile. Iako je taj pokušaj istraživanja proglašen neuspješnim, znanstvenici su se lako odlučili poslati pauke u novu misiju 2011. godine, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike