U palači HAZU-a svečanost dodjele 33. Nagrade Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević za 2020.

Foto: HAZU

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 9. prosinca održana je svečanost dodjele 33. Nagrade Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević za 2020. koju su dobile harmonikašica Martina Jembrišak i pijanistica Mia Pečnik.

Kako se navodi u obrazloženju, 25-godišnjoj Martini Jembrišak uspjelo je prekoračiti onu čarobnu imaginarnu granicu, nerijetko neopravdano punu predrasuda, što dijeli kvalitetno vladanje harmonikom od izdizanja svirke na tom glazbalu na visoku interpretativnu razinu. Pritom nije posrijedi samo virtuozitet, izvrsno tehničko umijeće vladanja glazbalom, nego i muzikalitet koji njezinu interpretaciju na harmonici čini izražajnom i umjetnički relevantnom.

U obrazloženju dodjele Nagrade Miji Pečnik podsjeća se da je ova danas 20-godišnja pijanistica do prije nekoliko godina bila smatrana čudom od djeteta, dok joj se danas umjetnička zrelost ne mjeri godinama nego izraženom sviješću o stilu kojim želi umjetnički oblikovati svoj doživljaj glazbe. „Ona je osoba s perspektivom i jasnim pogledom na umjetnost koju je izabrala. Rijetki su mladi glazbenici u čije životopise bude upisano više od osnovnih podataka. Za Miju Pečnik, međutim, ne vrijedi takvo pravilo jer umjetnički rezultati koje je nanizala bili bi i više nego vrijedni i umjetnicima s mnogo više godina i umjetničkog te životnog iskustva. S više od 50 nagrada – dakako, pretežno prvih – na natjecanjima podjednako u zemlji kao i u svijetu, Mia je među hrvatskim pijanističkim mladim naraštajem apsolutna prvakinja. Posrijedi je izvanredno darovita osoba, besprijekorno razvijenih radnih navika i inteligencije. Njezine se interpretacije pamte ne samo po pouzdanosti, nego i po ljepoti tona, načinu kako osjeća liniju glazbe i, napokon, kako gradi cjelovitost djela kojeg interpretira. Muzikalitet, sposobnost da uskladi izvrsno profesionalno vodstvo s vlastitim doživljajem glazbe te vladanje teorijskim disciplinama, omogućili su Miji da dosad ovlada uistinu velikim i zahtjevnim repertoarom, koji se rijetko može zapaziti u tako mladih umjetnika. A taj repertoar ona izvodi ne samo tehnički superiorno, nego i sa suptilnim i zrelim osjećajem za interpretaciju, ostavljajući dojam izgrađene umjetničke osobnosti“, navodi se u obrazloženju.

Nagradu je dobitnicama uručio predsjednik Ocjenjivačkog suda Tonči Bilić koji je istaknuo da se gledajući u prošlost na dosadašnje dobitnike može biti ponosan jer su oni danas glavni nositelji hrvatske glazbene scene. Uvodno je govorio potpredsjednik HAZU akademik Frano Parać koji je zazao da je Akademija već tradicionalno domaćin dodjele ove Nagrade jer joj je orijentacija podržavati mlade ljude. „I u ovim okolnostima koje nisu sretne treba njegovati ovu tradiciju, posebno u osjetljivoj djelatnosti kao što je glazbena umjetnost“, rekao je akademik Parać.

Dodjela Nagrade Ivo Vuljević zaključena je koncertom na kojem je pijanist Danijel Detoni izveo skladbu Movie Script Endings dobitnice Nagrade Ivo Vuljević za 2019., skladateljice Sare Glojnarić. Trebali su nastupiti i Zagrebački solist, no zbog bolesti unutar ansambla njihov je nastup morao biti otkazan.

Osim Hrvatske akademije ovogodišnju Nagradu Ivo Vuljević podržali su Ministarstvo kulture i medija, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Ansambl Zagrebačkih solista, Tis Grupa, Glazbena mladež Zagrebačke županije i HEP- Hrvatska elektroprivreda kao glavni sponzor.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Ivo Vuljević koja se dodjeljuje od 1988. su:

Radovan Vlatković, Lidija Horvat Dunjko, Dejan Lazić, Katarina Krpan, Lovro Pogorelić, Anđelko Krpan, Monika Leskovar, Ana Vidović, Davor Bobić, Martina Filjak, Ivana Bilić, Jadranka Gašparović, Renata Pokupić, Luka Vukšić, Matija Dedić, Krunoslav Babić, Zagrebački klavirski trio, Kvartet Porin, Valentina Fijačko, HGM Jazz Orkestar Zagreb, Tomislav Mužek, Akademski duhački kvintet, Udaraljkaški ansambl Bing Bang Igora Lešnika, Petrit Çeku, Luka Šulić, Pavao Mašić, Petra Kušan, Danijel Detoni, Marin Maras, Cellomania Valtera Dešpalja, Aljoša Jurinić, Srđan Bulat, Filip Merčep, Goran Jurić, Diana Haller, Kaja Farszky, Marco Graziani, Ivan Krpan, Katarina Kutnar, Luka Ljubas, Franjo Bilić i Sara Glojnarić, piše Ured za odnose s javnošću i medije HAZU.

Facebook Komentari