29.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Stockholm zatražio pomoć od švedske vlade: Svi kreveti za intenzivnu njegu su...

Stockholm zatražio pomoć od švedske vlade: Svi kreveti za intenzivnu njegu su nam popunjeni

Šef zdravstvene službe u glavnom gradu Švedske, Stockholmu, zatražio je pomoć vlade jer se gradske bolnice prebrzo pune pacijentima oboljelima od COVID-19 usred sve ozbiljnijeg novog vala infekcija, piše Bussines Insider.

Bjorn Eriksson, direktor zdravstvene zaštite za regiju Stockholma, rekao je u srijedu da su jedinice za intenzivnu njegu u regiji gotovo pune oboljelih od koronavirusa i zatražio od vlade da pošalje dodatne medicinske sestre i bolničko osoblje radi zbrinjavanja broja pacijenata s Covidom, navodi Reuters.

‘Trebamo pomoć’, rekao je na konferenciji za novinare, prenosi Reuters, napominjući da su u krevetima za intenzivnu njegu trenutno 83 pacijenta. ‘To više-manje odgovara ukupnom broju dostupnih kreveta za intenzivnu njegu.’

Švedska je u borbi protiv koronavirusa odabrala jedinstvenu strategiju bez zatvaranja na početku pandemije, oslanjajući se umjesto toga na opušteniji pristup koji se temeljio na dobrovoljnim mjerama društvenog distanciranja.

Međutim, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zemlja je od 8. prosinca zabilježila 7.200 smrtnih slučajeva povezanih s Covidom, što znači da ima jednu od najviših stopa smrtnosti po glavi stanovnika na svijetu.

Anders Tegnell, glavni epidemiolog koji se smatra arhitektom politike bez zatvaranja, ranije ove godine predvidio je da će Švedska biti spašena od drugog Covid vala zbog visoke razine imuniteta u općoj populaciji, ali je prošlog mjeseca priznao da zemlja proživljava novi val slučajeva zaraze koronavirusom.

Tegnell je žestoko kritiziran zbog politike koja je rezultirala stopom smrtnosti višestruko većom od susjednih zemalja, uključujući Norvešku, prenosi Jutarnji.

Švedska je posljednjih mjeseci počela postupno odustajati od svog stava protiv zatvaranja, dok se vlada bori da zaustavi alarmantan porast broja zaraza koronavirusom.

U studenom je vlada zabranila prodaju alkohola nakon 22 sata i zabranila javna okupljanja više od osam ljudi. Prošli tjedan je premijer Stefan Lofven rekao da će se srednje škole zatvoriti do kraja semestra.

Tegnell je u kolovozu kritizirao zemlje, uključujući Veliku Britaniju i Norvešku zbog ponovnog uvođenja mjera zaključavanja, rekavši kako bi bilo ‘stvarno štetno za povjerenje’.

‘Ukidanje i ponovno uvođenje lockdowna stvarno šteti povjerenju, a imat će i puno više negativnih učinaka nego da se neke mjere stalno drže’, rekao je za Observer. ‘Otvaranje i zatvaranje škola, na primjer, bilo bi katastrofalno.’

Najnovije

Još iz rubrike