28.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Povjerenstvo: Ćorić povrijedio načelo postupanja, glasao za vjenčanog kuma

Povjerenstvo: Ćorić povrijedio načelo postupanja, glasao za vjenčanog kuma

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku o ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, te utvrdilo da je povrijedio načelo postupanja, kada je glasovao da se u upravu HEP-a imenuje njegov vjenčani kum Petar Sprčić.

Naime, Povjerenstvo je pokrenulo postupak zbog kumske povezanosti Tomislava Ćorića i njegovog glasovanja na 72. sjednici Vlade. Prema mišljenju Povjerenstva trebao se izuzeti iz postupka donošenja odluke o imenovanju svoga vjenčanog kuma, javlja HRT.

Nedeklariranje kumstva koje bi moglo dovesti do zbog nesavjesnog i pristranog postupanja dužnosnika, Ćorić je među ostalim, u očitovanju naveo kao vrijednosni sud i mišljenje Povjerenstva koje nije utemeljeno na Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

– Vlada odlučuje natpolovičnom većinom i moj glas nema nikakvog utjecaja na donošenje odluke o imenovanju, a javnim deklariranjem došlo bi do stigmatiziranja osobe, dodao je Ćorić u očitovanju.

Povjerenstvo je među ostalim, navelo da primjerice kada se odlučuje o prijatelju ili kumu, dužnosnik ne može postupati nepristrano. Ne radi se o teškim povredama Zakona, ali Povjerenstvo ovakvim odlukama želi uspostaviti visoke standarde postupanja dužnosnika da se dužnosnik izuzme kod ovakvih odluka, istaknuto je na sjednici. Činjenica da njegov glas nije odlučujući, nije kažu, argument.

– Dužnosnik je zbog propusta deklariranja i izuzimanja iz glasovanja na 72. Vlade RH 21.12.2017. po prijedlogu vlade kojim se nadzornom odboru trgovačkog društva HEP predlaže imenovanje Petra Sprčića, takvim postupanjem došlo do njegovog nesavjesnog i pristranog postupanja.

Povjerenstvo nema ovlasti u ovoj situaciji izricati sankcije, pa se sankcija ovdje ni neće izreći, rekao je Davorin Ivanjek, član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike