Najjača djevojčica na svijetu: Rory (7) bez problema diže utege teže od 80 kg

Foto: Instagram

Sedmogodišnja Rory van Ulft iz Ottowe najmlađa je državna prvakinja u dizanju utega, a njen tata Cavan kaže da je vjerojatno i najjača djevojčica na svijetu.

Malena se Rory (visoka tek 120 cm) već ozbiljno bavila gimnastikom kad je s navršenih pet godina otkrila svijet utega. Utege je tako počela dizati uz treninge gimnastike, a nedavno je nastupila na američkom državnom natjecanju mladih (Youth National Champion) gdje je ‘pomela’ kategoriju do 11 i onu do 13 godina. Tako je Kanađanka koja je nastupala za SD postala njihova najmlađa državna prvakinja u povijesti tog natjecanja, u kategoriji djece lakše od 30 kilograma.

– Prema rezultatima koje je postigla Rory nije samo najjača sedmogodišnjakinja na svijetu: ona je najjače sedmogodišnje dijete (muško i žensko) ikada, odnosno barem do kad se mogu pronaći slični rezultati s dječjih natjecanja – rekao je Roryn tata Cavan, koji ističe i da je dizanje utega za nju potpuno siguran sport.

– Njena je sigurnost glavni prioritet i pažljivo i metodično napreduje u treninzima za oba sporta, za gimnastiku i za dizanje utega.

Ipak, Rory sebe prije svega vidi kao gimnastičarku i u taj san ulaže devet sati tjedno, dok se dizanjem utega bavi četiri sata u tjednu.

Nakon što je na jednom manjem natjecanju osvojila svoju prvu gimnastičku medalju, objasnila je roditeljima da joj je taj sport draži ‘jer ništa ne mora podizati iznad svoje glave’. No, bez obzira koliko uživa, činjenica je da djevojčica iz čučnja podiže utege od 61 kg i 80 kg ‘s mjesta’ (deadlifting), koristeći olimpijsku žensku šipku.

– Volim vježbati i jačati jer mi snaga omogućuje da budem bolja u svemu što pokušam – ozbiljno kaže Rory koja kad diže utege nastoji ne misliti baš o ničemu.

– Tad mi nije bitno ni što je bilo ni što će tek biti, ne razmišljam o ničemu već ispraznim glavu i dižem -rekla je mala snagatorica koja, kad ne priča o spravama za vježbanje, ipak zvuči kao sedmogodišnja djevojčica. Tako, kaže, voli i nositi privremene tetovaže s raznim popularnim likovima iz crtanih filmova, a baš je zbog njih ova mala Kanađanka postala prepoznatljiva brojnim velikim i malim fanovima.

Je li dizanje utega sigurno za djecu?

Dr. Ian Campbell iz organizacije Concern Weight kaže kako trening otpora nije idealan način treniranja za djecu mlađu od 16 godina, prenosi Večernji.

– Mislim da je tako mladoj dobi bez obzira na njihovu težinu dizanje utega potpuno nepotrebno i potencijalno štetno – rekao je liječnik za Daily Mail.

Share This Article