Fuchs: Nisam zagovornik toga da djeca pod svaku cijenu ostaju u školama

Foto. N1

Gost emisije N1 studio uživo bio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Govorio je prelasku škola na online nastavu, ali i apelu znanstvenika.

U razgovoru s Ivom Puljić Šego, ministar je govorio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u školama diljem zemlje, o početku online nastave za srednje škole od ponedjeljka, te o mogućem prelasku na C model i za više razrede osnovnih škola.

“Od početka čitavog ovog polugodišta i u pripremam koncipirali smo čitav niz preporuka i dokumente koji su trebali olakšati svim školama kako se uhvatiti u koštac s pandemijom i mislim da smo u velikoj mjeri odradili dobar posao. Završavamo polugodište unatoč pandemiji tako da ćemo svega pet dana plus tri dana, neposredno prije Badnjaka završiti školsku godinu. Definitivno je ovo polugodište završilo s puno više nastave nego što je bilo prošle školske godine u ovo vrijeme kada pandemije nije bilo”, kazao je ministar Fuchs.

“Prijeći će škole, u svim županijama, danas sam dobio podatke. Pored onih osnovnih, koje su već ranije zbog izrazito loše epidemiološke situacije prešle sa srednjim školama na online nastavu, sada su odlučile ostale županije slijediti taj primjer ne bi li to bila još jedna dodatna mjera, iako imamo županije gdje je i situacija dobra”, dodao je.

“S druge strane, znate da smo odlučili da se školski praznici pomaknu do 18. kako bi se dobio što veći period škola koje su u mirovanju. Nakon 18. će se djeca vratiti u škole. Nadam se da će epidemiološka situacija govoriti tome u prilog kada do toga dođe.”

“Ovo je najbolje moguće rješenje, broj nastavnih dana ostaje kakav je planira, a i završetak isto, jer smo mi samo jedan dio školske godine presložili”, kazao je ministar odgovarajući na pitanje zašto učenici nisu ranije išli na praznike.

“Ja vrlo intenzivno čitam i znanstvene publikacije koje se odnose na škole, širenje zaraze unutar škola (vertikalno, horizontalno). Mi smo od početka tvrdili da sve ukazuje na to, osim pojedinih radova koji su potpuno oprečni, ali jednako tako u svim tim znanstvenim publikacijama… U ovom konkretnom slučaju se zna relativno malo o širenju virusa, sve se radi vrlo brzo, tako da postoji i taj pristup različitih interpelacija. Preko 80 posto relevantnih publikacija govori da su djeca manje osjetljiva, da su slabiji prinosnici, da škole ne utječu previše”, istaknuo je ministar.

“Nisam zagovornik toga da djeca pod svaku cijenu ostaju u školama. To bi bilo krivo i ne bi bilo u redu, ja samo pokušavam potpuno trijezne glave procijeniti koje su koristi, a koje štete i trebamo li iz toga povući ovaj ili onaj zaključak. Naravno, ako se situacija bude i dalje drastično pogoršavala, ako se donesu još veće mjere u smislu ograničavanja, nećemo mi biti ti koji će stajati na putu donošenja takvih mjera. Mi se konzultiramo i s Nacionalni stožerom i intenzivno razgovaramo s lokalnim stožerima”, kazao je ministar odgovarajući na pitanja hoće li inzistirati da škole budu uživo i nakon 21.12.. Ističe primjer Slovenije i Njemačke gdje strože mjere nisu donijele do smanjenja broja novozaraženih.

Osvrnuo se i na činjenicu da se sindikati, kao i brojni učitelji i profesori žale na teže uvjete rada. Kaže da razgovaraju sa svim akterima. “Razgovaramo sa sindikatima, učiteljima, predstavnicima udruga. Sve ono što je dogovorno i ugovoreno temeljnim granskim, kolektivnim ugovorima bit će ispoštovano”, kazao je ministar dodavši da će biti ispoštovano iako se sve odvija u “vrlo gospodarski, što se proračuna tiče, nepovoljnim vremenima”. Povećanje od 4 posto za učitelje kreće od 1.1. iduće godine.

“Bilo bi tragično da znanstvenici nemaju oprečne stavove, a kada bi oni bili potpuno jedinstveni u pojedinim segmentima, onda bi vjerojatno puno lakše donosili odluke i borili se u ovom slučaju s pandemijom. Uvijek se iz kvalitetnih suprotstavljenih mišljenja izrodi ono što je bitno i ključno.”

“Ovakva razmimoilaženja stavova se događaju kontinuirano na svim znanstvenim kongresima dok se ne dođe do jednoznačnog, čvrstog, jasnog i potvrđenog stava”, kazao je ministar Fuchs komentirajući apel određenog broja znanstvenika, među kojima su bili i neki članovi Vladinog znanstvenog savjeta za borbu s koronavirusom.

“Ako djelujete u nekom tijelu onda se ovakve stvari o kojima ste pričali, nezadovoljstva iznose upravo na tim tijelima, panelima, a ne radi se to tako da se pojavljuje s nekakvim pismima u javnosti. To je moj stav, ali da možete imati oprečna mišljenja, da”, zaključuje ministar Fuchs.

Facebook Komentari