12.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Državni tajnik: Realno je da viši razredi osnovne škole krenu s online...

Državni tajnik: Realno je da viši razredi osnovne škole krenu s online nastavom

Od sljedećeg tjedna gotovo sve srednje škole u zemlji kreću s nastavom na daljinu, a državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak je na Hrvatskom radiju rekao kako bi s nastavom na daljinu mogli krenuti i viši razredi osnovnih škola.

“To je i logičan korak. Škole nisu žarišta, ali postotak zaraženosti kod učenika se povećava. Ako se situacija ne popravi, to je sasvim realna opcija”, rekao je Paljak.

Kaže da nije bilo otpora zbog prelaska na online nastavu.

“Nije bilo ni više ni manje otpora nego što bi to bilo uobičajeno u izvanrednoj situaciji. Razlika u odnosu na prvi ‘lockdown’ je očita. Pripremljenost je bila puno bolja. Mi nemamo informacija o nekim većim problemima na terenu”, kaže.

U Gradu Zagrebu u srednjim školama provedeno je antigensko testiranje prije odluke o prelasku na online nastavu. Iva Milardović Štimac, pomoćnica pročelnika Ureda za obrazovanje Grada Zagreba, kaže da su ovu odluku donijeli kako bi u predblagdansko vrijeme smanjili pritisak na javni prijevoz i smanjili mobilnost srednjoškolaca. Reakcije ravnatelja i građana, kaže, bile su pozitivne.

“Imali smo svega nekoliko mailova gdje su nas roditelji s nostalgijom molili da razmotrimo o ostavljanju modela A. Škole su se još u proljeće dobro opremile. Bili su svjesni već u kolovozu i rujnu da je potrebno nabaviti tehničku opremu za organizaciju nastave na daljinu. Ravnatelji su bili zahvalni što smo im dali pet dana za pripremu”, kazala je Milardović Štimac.

Predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec smatra da je odluka o prelasku na nastavu na daljinu dobra iako vjeruje da se u nekim školama nastava mogla do kraja polugodišta odvijati u školama.

“Smatram da smo jako dobro iskoristili prvo polugodište. To prošle godine nismo imali zbog štrajka. Pripremamo se od prvog nastavnog dana, što će biti i kako ćemo se snaći. Imali smo dovoljno vremena da nabavimo opremu, osnažimo učenike i nastavnike za online nastavu. Za razliku od proljeća većina škola ima namjeru organizirati nastavu u realnom vremenu što će olakšati rad i dati osjećaj normale, da nemaju osjećaj da su za računalom cijeli dan”, kazala je Hitrec.

Na kritike da su učenici pod pritiskom, Paljak kaže da je prvo polugodište kraće, te da je nastava u to doba uvijek bila intenzivnija.

“Ne možemo donijeti uputu svi morate ići uživo u nastavi jer te tehničke pretpostavke nisu iste u cijeloj Hrvatskoj. Imamo sinkronizirane godišnje kurikulume koji prate nastavne lekcije, imate mrežnu mogućnost da dođete do njih. Učitelji stalno komuniciraju i u tom smislu je unaprijed bila napravljena mogućnost da se snalazimo. Završit ćemo u koliko toliko normalnim uvjetima”, kaže Paljak.

Milardović Štimac kaže kako nijedna nastava ne može zamijeniti nastavu u živo. No, dodaje da je situacija takva da se nastava online nametnula kao nužnost.

“Voljeli bi da smo mogli izdržati do kraja polugodišta. Svaku situaciju smo gledali pojedinačno i odlučivalo o prelasku na nastavu online. Nadamo se da to razdoblje neće biti predugo i da će brojke početi opadati, da ćemo drugo polugodište otvoriti uživao”, kazala je.

Hitrec je komentirala i primjedbe profesora zbog rada od kuće, prenosi N1.

“Većina potpisuje izjave da ima uvjete za rad od kuće. Razumljivo je to jer ne stanuju preko puta škole, koriste sredstva javnog prijevoza i morali bi se izlagati riziku. Važno je da imaju osigurane uvjete za rad i podršku, zaključuje Hitrec. Dodaje kako teže tome da se učenicima daje što manje zadaće i samo ispiti koji su nužni”, rekla je Hitrec na Hrvatskom radiju.

Najnovije

Još iz rubrike