29.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Zaraženu i nepokretnu mamu poslali su ocu da brine o njoj

Zaraženu i nepokretnu mamu poslali su ocu da brine o njoj

U šoku smo, zdravstveni sustav, koji bi najviše trebao skrbiti o ljudima, moju je nepokretnu i koronom zaraženu majku od 74 godine s liječenja dvaput vratio kući na skrb ocu od 80 godina, koji je zbog godina i dijabetesa i sam u rizičnoj skupini.

Pritom, kad su je prvi put dovezli kući, njemu odmah nisu niti rekli da mama ima koronu. Tek na odlasku, i nakon što je on već pomogao da je smjeste u krevet, ogorčen, uplašen i ljut govori Denis Polašek iz Zagreba.

Njegova je majka u kolovozu ove godine doživjela moždani udar, od kojeg je ostala nepokretna. Nakon bolničkog liječenja bila je kod kuće, a onda je sredinom studenog dobila termin za rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Lipiku. Ondje je bila do ovog utorka, no dan prije napravili su joj test na koronu jer je na bolničkom odjelu detektirana Covid pozitivna osoba. I njezin je nalaz bio pozitivan.

– Tatu su nazvali iz Lipika i rekli mu da pripremaju bolnicu za tercijarni primitak Covid bolesnika te da će mamu dovesti kući. ‘U redu’, rekli smo, ‘što je, tu je, snaći ćemo se’. Nitko tati nije rekao, međutim, da mama ima koronu. Još su ga prvo čak pitali može li on doći po nju u Lipik ili da je oni dovezu, pa je dogovoreno da bude njihov prijevoz. Dovezli su je u Zagreb u utorak. Tata je još i pomogao da je smjeste u krevet u stanu. Kad su izlazili, dali su mu njeno otpusno pismo i rekli da ima Covid-19 – prepričava Denis Polašek. Kaže da ga je tata nakon toga nazvao cijeli histeričan i uplašen, jer on koronu nije prebolio, a pomagao je medicinskim djelatnicima, samo s maskom na licu, da suprugu smjeste u sobu.

– Bio je cijeli izvan sebe, razumljivo, jer boluje od dijabetesa, i često mu nije zbog toga dobro. Dakle, on je u vrlo rizičnoj skupini kad je korona u pitanju. Nikome u obitelji nije jasno kako je moguće da su zaraženu i nepokretnu majku poslali na skrb bolesnom suprugu od 80 godina kad bi ona morala biti u izolaciji, a u izolaciji se za sebe sama ne može brinuti. Kako piše u otpusnom pismu, sukladno naputku epidemiologa, pacijentica se otpušta kući, uz preporuku upućivanja u Covid trijažnu ambulantu. Stoji i preporuka fizijatra prema kojoj joj je potrebna pomoć i njega druge osobe u svakodnevnim životnim aktivnostima. Sustav je, međutim, grešku napravio i drugi put.

– Istog dana kad su je dovezli iz Lipika, mama se žalila na bol u prsima, pozlilo joj je, pa ju je Hitna pomoć odvezla u KB Dubrava. U međuvremenu je otac došao k meni i u njihovu stanu nikog nije bilo. Kasno navečer je majku Hitna pomoć iz Dubrave dovezla pred njihov stan jer joj nije potrebno bolničko liječenje Covid-19. Otpustili su je na kućno liječenje čajem i vodom, lijekovima za temperaturu ako je dobije – priča sin, i opet ne vjerujući da se to dogodilo.

Budući da je bolesnica nepokretna i da nikoga kod kuće nije bilo, vratili su je u Covid bolnicu u Dubravu, a onda su je odande prevezli u Arenu, namijenjenu zaraženima s blažim simptomima.

– Ne razumijem zašto to nije odmah učinjeno, umjesto da se ugrožava moga oca, kroničnog bolesnika. Zar tako čuvamo starije – ogorčeno se pita Polašek.

– Odlukom županijskog stožera civilne zaštite od 7. prosinca Toplice Lipik imenovane su tercijarnim centrom za zbrinjavanje lakših i srednje teških Covid pozitivnih bolesnika. U potpunosti smo fokusirani na ustroj tog odjela, posebno u okolnostima eskalacije epidemije u našoj županiji. Kad provjerim činjenice, obavijestit ću vas – odgovor je Darka Kelemena, ravnatelja u Lipiku.

Iz KB-a Dubrava odgovaraju da su gospođu prebacili u Arenu “čim su saznali da mjere izolacije kod kuće ne mogu biti provedene”. Ali nemaju odgovor na pitanje kako je moguće da su je uopće vozili kući zaraženu, a da nisu prethodno provjerili tko će se o njoj ondje brinuti te ima li u kući netko tko i sam može biti ugrožen.

– Kako je moguće da se naše najbliže tako prebacuje na neko drugo mjesto, a da obitelj o tome ne zna baš ništa – pita se sin nepokretne žene, koju netko mora hraniti, odijevati… Sve.

Iako se rehabilitacijska bolnica u Lipiku od ponedjeljka pretvara u tercijarni centar za Covid-19 bolesnike s lakšim simptomima, pacijenticu koja treba pomoć drugih, baš s takvim simptomima, poslali su na kućnu njegu u Zagreb. Supruga nisu prethodno obavijestili da je zaražena.

U Dubravu je došla isti dan kad su je otpustili iz Lipika jer joj je pozlilo. Odande su je sutradan, kasno navečer, opet vratili kući, a da nitko nije pitao ima li kod kuće netko tko se bez straha od korone može o njoj brinuti. Supruga od 80 godina nije bilo kod kuće, pa su je vratili u bolnicu.

Pacijenticu su prevezli u Arenu tek nakon što ju je Hitna pomoć iz Dubrave dovezla kući i naišla na zatvorena vrata. Obitelj još, međutim, o prebacivanju u Arenu nije službeno obaviještena. U Dubravi nemaju odgovor zašto su je slali kući, zaraženu i nepokretnu, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike