29.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Ravnatelj HZZO-a o navali mailova s pritužbama pacijenata: Kontrole su utvrdile...

Ravnatelj HZZO-a o navali mailova s pritužbama pacijenata: Kontrole su utvrdile zašto se liječnici ne javljaju

Na mail zovem.doktora@hzzo.hr koji je pokrenuo HZZO za pritužbe pacijenata u samo prvih desetak dana stigao je 561 mail. Od tog broja, bilo je potpuno njih 129 ili 23%.

Liječnici kažu – pritisak je enorman, a administrativno opterećenje prebačeno sa svih strana. Ravnatelj HZZO-a dr. Lucian Vukelić za Dnevnik Nove TV rekao je da nisu očekivali toliko mailova.

“Mnoštvo mailova koji su se disperzirali na naše regionalne urede i na Ministarstvo zdravstva. Mi smo to objedinili na jedan mail gdje bi sve te pritužbe naših korisnika bile isfiltrirane i adekvatno zbrinute i da se na svaki od njih mora odgovoriti ako su potpisani imenom i prezimenom i na koga se žale”, kazao je Vukelić.

“Najviše ih je bilo u gradu Zagrebu. Grad Zagreb je najveći pa je logično da tu bude najviše pritužbi. U tjedan dana smo imali oko 560 pritužbi, od toga je validno 129. To su oni mailovi koji su bili potpisani, imenom i prezimenom navedeni”, rekao je Vukelić.

Kontrole su napravile ono što su morale, navodi. “To je da pomognu svakom od naših osiguranika i svim ustanovama koje su se našle u određenom problemu. To je bilo problema oko nejavljanja na telefon. U nekim slučajevima smo utvrdili da je taj liječnik bio u samoizolaciji, nije se javljao i nije se mogao javiti. Liječnik koji ga mijenja, stavio je obavijest u svojoj ordinaciji i tu naši pacijenti nisu znali o čemu se radi. Napisali su da se taj i taj ne javlja”, objasnio je Vukelić.

Kontrolama je utvrđeno o čemu se radi. “Obavijestili smo naše osiguranike da će biti adekvatno zbrinuti”, dodao je Vukelić.

Liječnici su tražili, kad su u samoizolaciji, da rade od doma, makar samo administrativan dio posla.

“Svaki od tih ugovornih partnera liječnika je privatnik. On može sam sebi odrediti što i kako će odraditi u samoizolaciji. On može administrativni dio odraditi od doma. Dio koji je do ordinacije ne može odrađivati tamo ako je u samoizolaciji”, istaknuo je Vukelić.

Koronakriza stajala je visokih 829 milijuna kuna. “To je potrošeno za samoizolaciju, bolovanja i liječenja. Naravno, testiranja su najveća stavka. To je sada 523 milijuna kuna. 75 milijuna su samoizolacije, a liječenja su 224 ili 225 milijuna kuna”, objasnio je Vukelić.

“Moram napomenuti da je jedna velika stavka izronila u zadnjih tjedan dana, gdje se na liječenje i testiranja potrošilo 50 milijuna kuna”, dodao je Vukelić.

“HZZO je u razgovorima i pregovorima, kao državna ustanova, s ministarstvom i ministrom Vilijem Berošom, ministrom Zdravkom Marićem, ali i premijerom Andrejem Plenkovićem koji je također pogođen pandemijom”, rekao je Vukelić.

Za kašnjenje plaćanja prema ljekarnama kaže da bi do kraja godine moglo biti manje.

“Mi imamo u ovom trenutku kašnjenje od 68 dana nakon zakonskog roka plaćanje ljekarnama. Nadam se da ćemo do kraja godine uspjeti popeglati jedan veliki dio našeg dugovanja”, rekao je Vukelić.

Najnovije

Još iz rubrike