-1.4 C
Zagreb
Naslovnica Tech Oprez pri kupnji televizora, nije svaki DVB-T2 isti

Oprez pri kupnji televizora, nije svaki DVB-T2 isti

Hrvatska je prešla na novi sustav emitiranja televizijskoga programa. Sada bismo trebali gledati bolju sliku, u HD kvaliteti. Tako bi trebalo biti – no nemaju svi sreće s novim sustavom. Neki koji su mislili da imaju kvalitetan televizor na kojem će moći gledati programe po novom, bez kupnje prijamnika – prevarili su se. Neki, pak, i dalje imaju smetnje, piše HRT.

Među njima je i Zlatibor Tomas iz Karlovca. Još prije 4 godine odlučio je kupiti televizor, tada među najkvalitetnijima i skupljima, baš zbog toga. Na sebi je imao oznaku DVB-T2 i Zlatibor je spremno čekao prelazak na novi digitalni sustav. Kada – od signala ni traga ni glasa. Javio se proizvođaču televizora i on mu je objasnio.

– Tada se mislilo da će biti taj T2 signal, ali u međuvremenu se u Hrvatskoj odlučilo da se ide sa T2 HEVC 265 signalom. To vam je sasvim drugi signal, objašnjava Zlatko. Žalio se u trgovini u kojoj je kupio televizor, ali neuspješno.

– Dajte mi rješenje. Koje je sada rješenje? Ja sam tada platio taj televizor, gledao sam u budućnost, ali rješenja nema. Vi si sad morate kupiti ili novi televizor ili novi odašiljač. Žena je poludjela. Svi smo težili da nemamo uz televizor još ‘ona dva za škljocati’, priča Zlatibor.

Zašto se prešlo i na HEVC 265?

U tvrtki Odašiljači i veze pokušali su objasniti zašto se prešlo na novi sustav. Glavni savjetnik za tehniku u OiV-u Tigran Vržina kaže kako su građani prije svega dobili signal u HD kvaliteti, a na HEVC 265 se prešlo jer se radi o naprednijem sustavu kodiranja video signala. Prije se radilo o MPEG 2 putem kojega se odašiljala samo SD kvaliteta, dodaje.

Susjedne države, primjerice Slovenija, emitiraju na signalu samo u jednom broju drukčijem – HEVC-u 264. Zlatiborov televizor taj signal dobro prepoznaje, ali ne i ovaj u našoj zemlji. Misli da to kupcima na kraju ipak nije dobro objašnjeno.

Dobro pogledajte što kupujete

– Ja sam jedini u tom lancu koji je na kraju više platio. Dakle, ne mogu ja okriviti proizvođača ako je tada rečeno da će to tako biti. Ne mogu okriviti ni trgovca. Ali ja sam platio taj televizor više – tada. Nemojte gledati samo taj DVB-T2, nego mora još dodano pisati HEVC 265. Ja sam svoju lekciju naučio, ali ne želim da je uče drugi, poručuje Zlatibor.

Iz Odašiljača i veza poručuju da su građani sada mirni barem idućih 10 godina. Naime, ta tvrtka dozvolu za odašiljanje trenutačnog televizijskog signala ima do kraja 2030.

Najnovije

Još iz rubrike