30.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech Može li uparivanje građana pomoću sustava umjetne inteligencije spasiti natalitet nacije koja...

Može li uparivanje građana pomoću sustava umjetne inteligencije spasiti natalitet nacije koja prebrzo stari?

Japan je suočen sa sve nižom stopom nataliteta. Prošle godine je broj rođenih beba pao ispod 865.000, što je rekordno nisko.

Stoga je japanska vlada odlučila problemu doskočiti investiranjem u sustav umjetne inteligencije namijenjene uparivanju građana. Brzostareća nacija dugo je bila u potrazi za preokretanjem jedne od nanižih stopa nataliteta u svijetu, piše BBC.

Sljedeće godine vlada planira u te svrhe uložiti 19 milijuna dolara. Ideja je da će umjetna inteligencija moći provesti sofisticiraniju analizu standardiziranih upitnika koje ispunjavaju kandidati.

Nekoliko postojećih sistema ograničeni su na kriterije kao što su dob i prihod te povezuju osobe samo ako je podudaranje optimalno. Investiranje u naprednije sustave uzimalo bi u obzir i druge faktore poput hobija i vrijednosti.

“Svakako planiramo ponuditi subvencije lokalnim vladama koje operiraju ili pokreću projekte uparivanja koji koriste umjetnu inteligenciju. Nadamo se da će to spriječiti kontinuirani pad nataliteta nacije”, rekao je glasnogovornik vlade za agenciju AFP.

Prema nekim procjenama, populacija Japana pasti će s vrhunca od 128 milijuna u 2017. godini na manje od 53 milijuna do kraja stoljeća, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike