32.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Sa sodom bikarbonom i octom riješite se kamenca s glave tuša

Sa sodom bikarbonom i octom riješite se kamenca s glave tuša

Prema istraživanju iz 2018.godine koje su proveli istraživači sa sveučilišta Colorado u Boulderu, biofilmovi pronađeni na prljavim tuševima mogu imati važnu ulogu u prijenosu plućnih infekcija, točnije NTM (netuberkulozne mikobakterijske) infekcije.

– Regije u Sjedinjenim Američkim Državama u kojima su patogene mikobakterije najrasprostranjenije u tuševima iste su regije u kojima su netuberkulozne mikobakterijske (NTM) infekcije pluća najčešće – kažu istraživači. To se posebno odnosi na one koji pate od kroničnih plućnih bolesti ili oslabljenog imunološkog sustava.

Ali, prema Vijeću za kvalitetu i zdravlje vode za većinu ljudi zaraza bakterijama u tuševima vjerojatno je rijedak slučaj. Ipak, i vijeće preporučuje čišćenje glave tuša.

Zašto soda bikarbona?

Soda bikarbona je alkalna i povećava topivost nakupina kalcija, kaže Američki institut za čišćenje. U ovom slučaju, posebno dobro djeluje s kiselinom, poput octa, koji je sjajan u uklanjanju mrlja od kamenca. Kada ih kombinirate, stvara se slana voda i ugljični dioksid što pomaže u uklanjanju nakupina.

Uvođenjem kiseline (tj. bijelog octa) odvija se kemijska reakcija koja može biti kratkotrajna, ali vrlo učinkovita. Ovaj postupak čišćenja naziva se uklanjanjem kamenca. Prema Melissi Maker, stručnjakinji za čišćenje dovoljan je samo ocat da se riješite kamenca s tuša.

Korak 1: Napravite smjesu

Pomiješajte smjesu za čišćenje kombiniranjem 70 ml sode bikarbone s 200 ml bijelog octa u plastičnoj vreći ili posudi. Smjesa će početi puštati mjehuriće, što je učinak kojem težite, prenose 24sata.

Korak 2: Potopite glavu tuša u smjesu

U potpunosti uronite glavu tuša u vrećicu s otopinom za čišćenje. Upotrijebite gumenu traku kako biste pričvrstili vrećicu na vrat glave tuša.

Korak 3: Ostavite da tako stoji preko noći

Kada se probudite i budete spremni za tuširanje, jednostavno izvadite glavu tuša iz plastične vrećice ili posude i pustite vruću vodu da isperite tuš prije nego što se krenete tuširati, piše PureWow.

Najnovije

Još iz rubrike