2.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Nekoliko razloga: Zašto se naš miris tijela mijenja s godinama?

Nekoliko razloga: Zašto se naš miris tijela mijenja s godinama?

Jedan eksperiment pokazao je da možemo prepoznati dob ljudi samo po njihovom mirisu. Ovo su glavni razlozi zašto imamo različite tjelesne mirise što smo stariji:

1. Bolesti

Kako starimo, veća je vjerojatnost da će se pojaviti i neki zdravstveni problemi. A neke bolesti, poput dijabetesa, mogu promijeniti naš miris, bez obzira na dob.

2. Koža koja stari

Naša koža proizvodi sve više masnih kiselina što smo stariji, a to se ponekad naziva i ‘miris starijih ljudi’. Kada se ove masne kiseline susretnu sa zrakom, povećavaju kemikaliju poznatu po kiselkastom i masnom mirisu: 2-nonenal. Dakle, ‘miris starijih ljudi’ je stvaran.

3. Promjena prehrane s godinama

Hrana poput ribe, začina i crvenog mesa može utjecati na miris. Nakon što se hrana razgradi u našim tijelima, kroz znoj oslobađamo kemikalije, koje ponekad mogu biti vrlo jake.

4. Hormonalne promjene

Možda toga nismo svjesni, ali hormoni našeg tijela često se mijenjaju, pogotovo tijekom menstruacije ili menopauze. Jedno istraživanje čak govori da muškarci žene smatraju najatraktivnijima za vrijeme ovulacije zbog tjelesnog mirisa.

5. Određeni lijekovi

Neki dodaci i lijekovi, poput antidepresiva, mogu promijeniti miris tijela prilikom uzimanja. Budući da mogu izazvati učestalo znojenje, tjelesni miris se mijenja. Kako se znoj miješa s našim kožnim bakterijama, stvara se jak miris.

6. Dentalna higijena

Slina je naša prirodna obrana od neugodnog zadaha, a što smo stariji naša usta stvaraju manje sline. Proteze povećavaju šanse za unošenje loših bakterija u usta, čak i ako se redovito čiste.

Bolesti desni puno su češće kod starijih ljudi, što može zadati loš zadah i utjecati na cjelokupni tjelesni miris, piše Bright Side.

Najnovije

Još iz rubrike