-1.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Vladimir Trkulja: Opasnost od cijepljenja je zanemariva u odnosu obolijevanje

Vladimir Trkulja: Opasnost od cijepljenja je zanemariva u odnosu obolijevanje

Vladimir Trkulja, profesor farmakologije s Medicinskog fakulteta, za Dnevnik N1 kazao je kakvo je stanje što se tiče cjepiva protiv koronavirusa.

Kazao je kako postoji zabluda da je proces pronalaska lijeka definiran vremenskim razdobljem.

“Za gripu se svake godine pravi novo cjepivo, jer je platforma poznata. Cjepivo koje se pravi za ovaj virus pravi se prema poznatim principima. Postoje faze, poznate stavke… Ono što je napravljeno u jednoj etapi, provjerava se kako bi i iduća mogla dobro proći. Imali smo sreće da su se stvari odvijale s postojećim očekivanjima”, rekao je Vladimir Trkulja.

Naglasio je kako svatko tko se time bavi zna da ni jedno od cjepiva koja se spominju da bi ušli u upotrebu da je pokazalo ikakav signal da bi došlo do nekih nuspojava.

“Nuspojave kao što je slabost, umor, temperatura, bol na mjestu uboda, to je prilično često. To traje dan ili dva i bezopasno je, i to nije ono na što mislimo kada se radi o sigurnosti cjepiva. Postoje surogatni pokazatelji temeljem kojih možemo razumno očekivati nešto.

Možemo reći da je šansa da će netko tko će se cijepiti i doživjeti nešto ružno dvadeset do pedeset puta manje nego da se razboli i da se to pretvoriti u neki ozbiljan oblik bolesti. Sve nam to govori da razmišljati o ozbiljnim posljedicama nema oslona”, rekao je Trkulja.
Kazao je kako je ukupno ljudsko znanje o ovoj problematici pokazalo da je opasnost od cijepljenja zanemariva u odnosu na to da se ne cijepite i da ozbiljno obolite”, rekao je Trkulja.

Kazao je i kako ćemo, dokle god se bude odvijao proces cijepljenja, maske morati nositi.

“Tek kada virus dovoljno suzbijemo ćemo moći slobodno živjeti”, kazao je Trkulja.

Najnovije

Još iz rubrike