32.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Umjetno ili pravo drvce? Pravo je uvijek bolji izbor za okoliš

Umjetno ili pravo drvce? Pravo je uvijek bolji izbor za okoliš

Božićno drvce je neizostavni dio dekora za božićne blagdane, a u prirodnoj ili umjetnoj verziji, obično je riječ o zimzelenom stablu koje se unosi u dom ili se postavlja na otvorenom. No koje od te dvije verzije je ekološki prihvatljivije? Ako imate umjetno drvce onda ga koristite barem na duže staze, a ako ga ne mislite koristiti na duži period onda definitivno kupite pravo drvce.

Mnogo umjetnih borova se proizvodi u Kini, od čelika koji se kasnije mota u plastiku. Kako bi izradili određene komponente umjetnog drvca potrebna je upotreba metala i fosilnih goriva. Osim toga, to umjetno drvce koje je proizvedeno u Kini treba se i transportirati.

Kad je pak riječ o pravom drvcu, proizvodnja može imati pozitivan učinak na okoliš: dok rastu, drveće će apsorbirati ugljični dioksid i druge potencijalno štetne plinove iz atmosfere dok će emitirati kisik.

Najbolji način je kupnja kod lokalnog dobavljača. Ako drvo kupite od lokalnog uzgajivača, podržavate svoju lokalnu zajednicu i dopuštate tom poljoprivredniku da radi na način koji koristi prirodi više od konvencionalnog uzgoja.

Što se tiče skidanja božićnog drvca, poslije Božića, najbolje mjesto za vaše umjetno drvce je u potkrovlju, gdje može živjeti sretno sve do sljedeće godine. Budući da su umjetna stabla sastavljena od više materijala, praktički ih je nemoguće reciklirati, što znači da kada bacite drvo, ono će najvjerojatnije završiti na odlagalištu otpada, a plastične komponente potencijalno se zadržavaju u okolišu stotinama godina.

Pravo drvce očito ne može izdržati do sljedeće godine, osim ako vaše ne dolazi s korijenjem i ako ga ne želite dodati u svoj vrt. Iako doista zvuči otužno posjeći drvce koje je raslo godinama da bi preživjelo samo nekoliko tjedana u vašem domu, odlična vijest je da se 93 posto tih drvca u potpunosti reciklira. Recikliranjem borova i jela stvara se malč i koristi se kod uređivanja krajolika i u vrtlarstvu, a drva razrezana u sitne komadiće se rabe kao materijal za prekrivanje pješačkih staza i igrališta za djecu.

Mnogi ljudi žele umjetno drvce, ali žele prirodan izgled. No kupnjom umjetnih drvca se okoliš nimalo ne čuva. Ono je zapravo ekološki katastrofalan izbor. Drvca se izrađuju od polivinil klorida, nerazgradive plastike koja se ne može reciklirati niti biološki razgraditi. U prijevodu to znači, kada ih bacite na smetlište ona će se raspadati narednih nekoliko stotina godina, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike