30.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech NASA-ina svemirska letjelica uočila tajanstveno svjetlo izvan naše galaksije

NASA-ina svemirska letjelica uočila tajanstveno svjetlo izvan naše galaksije

Ako ova godina već nije bila dovoljno čudna, NASA je sada pronašla tajanstveno svjetlo u svemiru koje nikako ne može objasniti.

Astronauti su, naime, tražili dijelove svemira bez zvijezda ili galaksija u nadi da će moći izmjeriti “tamu svemira” pomoću svemirske sonde New Horizons.

New Horizons je izgrađena u svrhu istraživanja Plutona, ali nakon što je proletjela kraj patuljastog planeta prije pet godina, samo je nastavila dalje.

Sada se smatra da je udaljen oko četiri milijarde kilometara od kuće, što znači da je izuzetno daleko od bilo kakvih izvora svjetlosti i što ga čini idealnim za istraživanje istinske tame svemira.

No, pokušavajući otkriti koliko je taj prostor zapravo mračan, NASA je naišla na tajnovito svjetlo, i to zahvaljujući svemirskoj sondi koja je snimila njegove fotografije.

Astronaut Tod Lauer, iz Nacionalnog laboratorija za istraživanje optičko-infracrvene astronomije Nacionalne zaklade za znanost (NOIRLab), osvrnuo se na slike koje je napravio New Horizons.

Raspravljajući o bizarnom svjetlu, Lauer je kazao:

“Ono što smo pronašli kad smo završili jeste malo više svjetla nego što bi trebalo biti tamo. Postoji slab sjaj, vrlo slab, ali i to je više nego što možemo objasniti.”

Lauer i njegovi kolege eliminirali su sve moguće izvore svjetlosti, ali odgovora nema, piše radiosarajevo.ba

Michael Zemcov, astrofizičar s Rochester Institute of Technology, nove informacije opisuje kao “gorku tabletu za progutati”. Kako je objasnio, “vrlo je teško okrenuti se i reći astronautskoj zajednici nešto poput: ‘Hej, ekipa, nismo primijetili polovicu stvari u svemiru.”

Najnovije

Još iz rubrike