VIDEO Masovna cijepljenja vojnika u Rusiji, stigla zapovijed da se broj utrostruči

U tijeku je masovno cijepljenje protiv virusa korona u ruskoj vojsci. Cjepivo „Sputnjik Ve“ dostavlja se u garnizone avionima. Do sad se cijepilo više od 7.000 ljudi, prenosi televizija „Zvijezda“.

Ministarstvo obrane planira nabaviti skoro pola miliona doza vakcine. Prvih 15.000 je već stiglo u vojsku. Do sredine prosinca bit će isporučeno pet puta više doza.

Na putu do vojske, cjepivo protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ čuva se u posebnom kontejneru, univerzalnom zamrzivaču, koji i bez napajanja čuva temperaturu do dva sata.

„Već smo cijepili medicinsko osoblje, rizične grupe. Sada smo započeli cijepljenje vojničkog kadra. Formirane su brigade liječnika i medicinskih sestara koje su zadužene za cijepljenje. Posebno su izdvojeni odjeljci u kojima se vojnici pregledavaju, a zatim primaju cjepivo u odjeljku za terapiju“, kaže načelnik 9. medicinsko-dijagnostičkog centra Ministarstva obrane Rusije Konstantin Kuvšinov.

Kako je već priopćeno, cjepivo je dvokomponentno, što znači da se pacijent cijepi dva puta, u razmaku od tri tjedna.

Svakodnevno se širom Rusije cijepi do 1.500 vojnika. Ministar odbrane Sergej Šojgu je naložio da se taj broj utrostruči.

Prema riječima načelnika 9. medicinsko-dijagnostičkog centra Viktora Klipaka, cijepljeni vojnici poštuju sve neophodne preventivne mjere kako bi se razvio zaista dobar imunitet.

„Praktično nema reakcija nakon cijepljenja“, objašnjava Klipak.

U glavnom skladištu lijekova Ministarstva obrane, na temperaturi od najviše minus 18 stepeni čuvaju se sve doze, koje se isporučuju vojsci.

Otud se cjepivo prebacuje u posebne termokontejnere u kojima se šalje u određene medicinske centre. Za transporta cjepivo je obloženo suhim ledom.

„Svakodnevno šaljemo nekoliko zrakoplova sa cjepivima. Čim se cjepivo pojavi, odmah se planira transport“, kaže načelnik Centra za farmaciju i medicinsku opremu Ministarstva obrane Dmitrij Judin.

Kako „Sputnjik Ve“ ne bi izgubio ljekovita svojstva tijekom transporta, Ministarstvo je kupilo više od sto termokontejnera i zamrzivača, zahvaljujući kojima je moguće isporučiti cjepivo u najudaljenije vojne postrojbe bilo kojim prijevoznim sredstvom, javlja Sputnjik.

Facebook Komentari