Teške optužbe na račun doma u Petrinji

Foto: HRT

Petrinju je ovih dana potresla priča i fotografije koje je na društvenim mrežama objavila bivša zaposlenica privatnog doma za starije. Uznemirujuće fotografije vezane korisnice upućuju na nehumane uvjete u domu. U cijelu priču uključile su se policija i inspekcija, koja nije utvrdila nepravilnosti.

Strašne fotografije korisnice doma u Mošćenici. Vezana, polugola leži na podu. Uslikala ju je i stavila na društvene mreže bivša zaposlenica Valerija Sačić. Prst krivnje upire u vlasnike. Ruke i noge vezali su korisnici mornarskim čvorom jer je bila hiperaktivna i vjerojatno pacijentica za psihijatriju, kaže.

I sama je korisnicu, dodaje, znala vezati, ali nikada prečvrsto. U domu je radila nepuna tri tjedna, a otkaz je dala jer, tvrdi, više nije željela sudjelovati u tim strahotama. Tvrdi i da evidencija terapija uopće nije postojala, a o korisnicima je znala samo ono što bi joj rekla vlasnica. Napominje kako su uz osnovnu terapiju korisnicima, težim bolesnicima dodatno davane tablete za smirenje.

Vlasnica doma odgovara – sve su to laži

– Oni da su nadrogirani, oni bi cijeli dan spavali, a ne bi šetali po domu. Znači bili bi uspavani. Mislim te optužbe da ja nekoga drogiram – to bi primijetili njihova djeca im dolaze u posjete, donose voće i garderobu i razgovaraju s njima telefonski, tvrdi vlasnica Doma za starije i nemoćne “Exclusiv” Dijana Pavičić.

Odbacuju i da vežu korisnike vežu

– To su laži koje ne možemo ni zamisliti. Mi smo s našim korisnicima kao obitelj, kaže suprug vlasnice Doma Zdravko Pavičić. Njegova supruga dodaje: “Tako nešto raditi može samo monstrum. Ja ne stajem, moja priča završava kada gospođu Valeriju vidim iza zatvorskih rešetaka”.

Što je utvrdila inspekcija

Zbog teških optužbi drugi puta u tjedan dana u domu je bila inspekcija resornog ministarstva. Državna tajnica Margareta Mađerić izvijestila je kako nisu utvrđene nepravilnosti vezane uz smještaj, standard i uslugu prema korisnicima. Jedino što je utvrđeno jest – nedostatak broja zaposlenih.

I zato će, poručuju, i dalje biti pod nadzorom. Dom je zasad i pod policijskom istragom. Je li bilo prekršaja ili kaznenog djela – još se utvrđuje, piše HRT.

Share This Article