0.5 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Mijenja se zakon zbog ovih zloupotreba kod subvencija za stambene kredite

Mijenja se zakon zbog ovih zloupotreba kod subvencija za stambene kredite

Korisnici državnih subvencija za stambene kredite više se neće moći samo nakratko prijaviti na adresi na kojoj kupuju stan, a poslije se, čim dobiju kredit i subvenciju, s te adrese odjaviti i zadržati potporu. Naime, prema važećim odredbama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita korisnik kredita mora prijaviti prebivalište na adresi kupljenog stana ili kuće, odnosno sagrađene kuće u roku od 30 dana od dana stupanja u posjed stana ili kuće. Dakle, bez vremenskog roka. A to su neki zloupotrebljavali.

No to više neće biti moguće jer je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine jučer u javno savjetovanje uputilo Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, a kojim se među ostalim određuje da korisnik kredita, ali i članovi kućanstva navedeni u zahtjevu moraju imati prebivalište na adresi kupljenog stana sve do isteka roka od dvije godine nakon roka subvencioniranja kredita.

U Ministarstvu navode da se izmjenama, između ostaloga, utvrđuje novi rok do 31. prosinca 2023. u kojem Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavljuje javne pozive za subvencionirane stambene kredite. Da bi se ova mjera stambenog zbrinjavanja nastavila, bilo je potrebno izmijeniti postojeći Zakon jer je važećim zakonom propisano da se pozivi APN-a raspisuju samo do kraja ove godine.

Osim toga, novine su i to što se jasnije određuje da se ne odobrava subvencioniranje kredita podnositeljima koji su to pravo ostvarili ranije, a jasnije je definiran i status malodobne djece za koju se odobrava dodatno subvencioniranje kao članova kućanstva. Određeno je i da u slučaju prodaje stana ili kuće u slučaju gradnje veće kuće nije potrebno vratiti uplaćena sredstva subvencija. U Ministarstvu navode da je subvencioniranje stambenih kredita program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za gradnju kuće u trajanju od minimalno pet godina, a provodi se od 2017. Na posljednji je poziv zaprimljen 4651 zahtjev.

U Ministarstvu navode da je ova mjera ujedno i demografska jer se za svako živorođeno/usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita subvencija produljuje za dodatne dvije godine. Također, subvencija se produljuje za godinu po svakom djetetu u obitelji koje u trenutku podnošenja zahtjeva za subvencije nije starije od 18 godina. U četiri godine provođenja odobreno je 16.611 subvencioniranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 2000 djece, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike