18.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Marić zadovoljan kreditnim rejtingom: Pokazali su stabilnost vladinih politika

Marić zadovoljan kreditnim rejtingom: Pokazali su stabilnost vladinih politika

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako je zadovoljan najnovijim izvješćem kreditne agencije Fitch koja je potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske BBB-. Istaknuo je kako je najvažnije da je ovo dokazalo da agencija ima povjerenja u ”stabilnost i sposobnost Vlade da se nosi s ovom krizom”.

U izvješću Fitcha očekuje se pad BDP-a od 9 posto, a drastičniji pad usporili su dobri izvozni rezultati.

Ministar financija Zdravko Marić danas se obratio medijima kako bi se osvrnuo na izvješće. Ministar je zadovoljan što je Hrvatska zadržala svoj investicijski rejting i kaže kako je Vlada još i opreznija u svojim prognozama.

Fitch predviđa ekonomski rast od 3,8 posto u 2021. godini. Očekuje se porast investicija zahvaljujući javnim investicijama u obnovu Zagreba oštećenog potresom. Rast od šest posto očekuje se u 2022. godini kada nestanu ekonomski efekti pandemije.

U 2020. očekuje se proračunski deficit od osam posto BDP-a. Vlada RH predviđa da će proračunski deficit u 2021. biti 2,9 posto, Fitch očekuje da on iznosi 3,5 posto BDP-a, dok bi 2022. godine trebao iznositi 2,2 posto BDP-a, piše Dnevnik.hr.

Plenković pozdravio odluku Fitcha o zadržavanju investicijskog kreditnog rejtinga

Najnovije

Još iz rubrike