20.8 C
Zagreb
Naslovnica Tech WhatsApp je iznenadio novom opcijom, evo što su sve uveli

WhatsApp je iznenadio novom opcijom, evo što su sve uveli

WhatsApp je u prošlih nekoliko tjedana uveo hrpu zanimljivih noviteta. Neke od njih čekali smo mjesecima i godinama, no stjecajem okolnosti drago nam je da smo ih na koncu uopće dobili.

Prvi i vrlo koristan novi alat služi za brisanje nepotrebnih podataka unutar samog WhatsAppa, piše tportal.

U WhatsAppu su redizajnirali svoj alat za upravljanje memorijom za pohranu kako bi nam olakšali pronalaženje i brisanje datoteka što zauzimaju previše prostora na pametnim telefonima. Novo izdanje dostupno je diljem svijeta, a možete ga pronaći ulaskom u Settings > Storage and data > Manage storage.

Podsjetimo, prije dolaska nove verzije alata Storage Usage sortirao je sve dostupne razgovore po količini memorije koju zauzimaju, izlistavao broj poruka, fotografija, GIF-ova i videozapisa u svakom razgovoru te omogućavao brisanje svake kategorije s nekoliko kuckanja. Problem? Nedostajala je mogućnost listanja sadržaja koji želimo ukloniti, što je nepraktično ako, primjerice, želimo izbrisati razgovor, ali ne i fotografije.

Novi alat nudi odgovor na tu dilemu: mini prikaz sadržaja za brisanje koji grupira u kategorije, kao što su Forwarded many times i Larger than 5 MB.

Facebook je krajem listopada uveo još jednu opciju nestajanja poruka, a ova značajka pruža novu opciju samobrišućih poruka. Sustav radi tako da se poruke u chat razgovorima između prijatelja automatski same izbrišu nakon sedam dana. Svatko može omogućiti opciju u pojedinačnim chatovima, a grupni administratori moći će omogućiti poruke u grupnim chatovima, piše tportal.

S porukama će se izbrisati fotografije i videozapisi, no iako će obje strane u razgovoru ostati bez njih, još uvijek je moguće napraviti snimke zaslona ili jednostavno kopirati poruke prije nego što se automatski izbrišu. Dakle – ne radi se o alatu koji će vas osigurati od ‘ukradenih’ fotografija.

Brisanje poruka moći će se odvijati po grupama ili kontaktima, a poslije će biti dostupno kao nova opcija u kontaktima. Postavka neće izbrisati starije poruke, a na nove poruke utječe tek kad je omogući jedan od sudionika razgovora. WhatsApp i Facebook omogućili su novu opciju svim korisnicima iOS-a i Androida.

Najnovija nadogradnja za WhatsApp donijela je poboljšane pozadine, kao i pretragu za naljepnice. Glavna i, ne dvojimo, najpopularnija promjena dolazi u obliku pozadinskih slika koje je moguće mijenjati za svaki pojedini razgovor.

Zasebne pozadine mogu se birati u dvije varijante: noćni mod i dnevni mod. ‘Pozadina će automatski mijenjati boju ovisno o dobu dana’, kažu iz Facebooka.

Osnovna pozadina koja je tu od ranih početaka aplikacije odsad je dostupna u nekoliko boja koje se mogu zatamniti ili posvijetliti, po ukusu korisnika. Facebook je također olakšao korištenje naljepnica, pruživši mogućnost ubacivanja vlastitih stickera s tekstom ili emotikonima – ili pregledom kroz osnovne kategorije. ‘Uvođenjem ove funkcije predlažemo tvorcima naljepnica da svaku označe tekstom ili naslovom kako bi bile pretražive drugim korisnicima WhatsAppa’, kažu iz Facebooka.

Konačno, tu je WHO-ov paket animiranih naljepnica ‘Together at Home’, ‘sada puno izražajnijih u animiranom obliku’. Nadogradnja za WhatsApp dolazi tijekom ovog tjedna, a prvi koji će je se domoći su vlasnici iOS-a, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike