Putin naredio: Sljedeći tjedan u Rusiji kreće masovno cijepljenje

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je da do kraja sljedećeg tjedna u Rusiji mora početi masovno cijepljenje protiv korona virusa.

Prvi koji će dobiti cjepivo su liječnici i učitelji, navodi Russia Today.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je kako su ruski građani prioritet te da će cjepivo koje se proizvodi u Rusiji prvo zadovoljiti potrebe ruskih građana. Odbio je komentirati ima li Rusija potrebe za stranim cjepivima te je kratko rekao da je to pitanje za vladin krizni centar i da ne može o tome govoriti, piše Tass.

Rusi su još u kolovozu prvi registrirali cjepivo protiv korona virusa.

Hoćete li se cijepiti?

Velika Britanija danas je prva odobrila Pfizerovo cjepivo i najavila da će i oni sljedeći tjedan početi cijepiti građane. U prvom valu trebali bi dobiti oko 800.000 doza.

Europska agencija za lijekove i zastupnici Europskog parlamenta upozorili su u srijedu da se cjepiva protiv covida-19 ne treba brzopleto odobravati.

– Smatram da je ta odluka problematična i preporučujem državama članicama da ne ponavljaju taj proces – rekao je Peter Liese, zastupnik Europske pučke stranke (EPP) i član CDU-a njemačke kancelarke Angele Merkel.

– Nekoliko tjedana detaljne provjere Europske agencije za lijekove bolje je od brzopletog odobrenja cjepiva po hitnoj proceduri – rekao je Liese.

Po pravilima EU-a, Pfizerovo cjepivo mora odobriti EMA-a, ali države članice mogu primijeniti hitnu proceduru zbog izvanredne situacije koja im omogućuje distribuciju cjepiva na domaćem tržištu u cilju privremenog korištenja.

Britanija do kraja godine mora poštivati EU pravila dok ne istekne prijelazno razdoblje, prenose 24sata.

Facebook Komentari