0.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Petir: U krizi poljoprivrednici dostavljaju povrće. Proširili su djelatnost i 600%

Petir: U krizi poljoprivrednici dostavljaju povrće. Proširili su djelatnost i 600%

Nezavisna saborska zastupnica Marijana Petir razgovarala je na N1 o izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od širenja zaraznih bolesti i sličnim aktualnostima u Saboru.

“Riječ je o novim sigurnosnim mjerama kojima je cilj spriječiti širenje pandemije i osigurati većine građana od one, rekla bih, male grupacije koja je neodgovorna. U tom smislu ovaj zakon svakako treba podržati”, odmah je razjasnila Petir svoj stav.

Za tražene opozicije u Saboru da se o određenim mjerama glasa dvotrećinskom većinom, Petir je rekla da “oporba ima deficit ideja”:

“Bilo bi logično da oporba doprinosi poboljšanju situacije, a ne da odmaže. Imali smo situaciju da su neki oporbeni zastupnici (Karolina Vidović Krišto, op.a.) pokazivali da ne treba nositi maske, sami su kršili mjere.”

“Već i sada policija ima ovlasti postupati kad dolazi do kršenja javnog reda i mira, tako da ovi neki oporbeni zahtjevi koji idu za time da treba osigurati dvotrećinsku većinu, zato što se treba osigurati provođenje sigurnosnih mjera, mislim da su potpuno bespredmetni”, dodala je.

Na pitanje ima li Sabor kontrolu nad radom Vlade i Stožera, odgovorila je:

“Sabor je dao ovlasti Vladi i Stožera da provode sigurnosne mjere.”

“U nekim državama članicama ovlasti su čak prenesene na određenog ministra”, ustvrdila je i to objasnila da je “potrebna brzina i efikasnost”, odnosno “brzo reagiranje u skladu sa situacijom”.

Petir ne misli da su najnovije mjere donesene prekasno, a za masovne kritike da je Hrvatska epidemiološki, ako ne najgora u EU-u, onda među najgorima, rekla je:

“Dobro smo projicirali mjere. Pratimo što se događa u okruženju, što se događa u Hrvatskoj, nastojimo uvoditi one mjere koje će biti balansirane u smislu i da zaštitimo zdravlje građana i da ipak sačuvamo naš gospodarski sektor. Nema lockdowna. Zadnjim mjerama dotaknuto je nekih pet posto zaposlenih, igre na sreću i ugostitelji, ali svi drugi rade… Mjere su uvedene za one sektore gdje su veća okupljanja i gdje je veća mogućnost zaraze.”

Što se tiče poljoprivrede, rekla je da je za poljoprivrednike odobreno “preko 500 milijuna kuna interventnih mjera”, i to posebno za sektor vino, te za tov junadi i svinja.

“Porasla je proizvodnja na kućnom pragu, prodaja i dostava”, dodala je o načinima na koje su neki od poljoprivrednika reagirali na koronakrizu, “proširili su svoju djelatnost, dostavljali su svoje povrće. Neki od njih kažu da je to išlo i do 500 ili 600 posto, što je dobra vijest.”

Najnovije

Još iz rubrike