30.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Peticija Stožeru i Vladi RH: Promijenite diskriminatornu mjeru za crkve

Peticija Stožeru i Vladi RH: Promijenite diskriminatornu mjeru za crkve

U prvih nekoliko sati od pokretanja peticije je više od 10.000 građana potpisalo zahtjev Stožeru civilne zaštite i Vladi RH u kojem tražimo ispravljanje nelogične i diskriminatorne mjere za crkve (maksimalno 25 osoba bez obzira na veličinu crkve) i njeno usklađivanje s mjerama za trgovine, kazališta, kina i sl. prema kriteriju veličine prostora (4 m² po osobi).

Želimo poštivati mjere, ali želimo i da su one razumne i ujednačene!

Peticiju je pokrenula udruga Glas roditelja za djecu – GROZD. Poveznica za potpisivanje je ovdje: https://udruga-grozd.hr/index. php/peticija/create

O rezultatu peticije ćemo obavijestiti Stožer i Vladu, piše u priopćenju Kristina Pavlović, predsjednica udruge Glas roditelja za djecu – GROZD.

Tekst peticije:

Stožeru civilne zaštite i Vladi RH

Poštovani, zahtijevamo da pod hitno ukinete epidemiološku mjeru koja ograničava broj osoba u crkvenim prostorima na 25 i uskladite ju s mjerama za trgovine, umjetničke programe, kinoprojekcije, izložbene prostore i političke sjednice, a u kojima se maksimalni broj prisutnih osoba računa prema veličini prostora tj. prema kriteriju 4 m² površine po osobi.

Želimo poštivati mjere, ali želimo i da su one razumne i ujednačene. Trenutno fiksno ograničenje broja osoba bez obzira na veličinu tj. kvadraturu crkve je protivno logici i zdravom razumu, te je diskriminirajuće i ponižavajuće za vjernike čije posjećivanje crkve se stavlja u drugorazredni položaj u odnosu na posjećivanje dućana, kazališta, kina i sl. Osim toga, u crkvi je puno manje kretanje ljudi, a time i rizik od zaraze, nego primjerice u trgovačkom centru.

Kao roditeljska udruga osobito skrećemo pozornost na učinak ove mjere na obitelji s djecom. Djeci je još puno teže doživjeti zajedništvo misnog slavlja putem medija nego odraslima, te je roditeljima ovom nepravednom odlukom dodatno ograničeno njihovo pravo na vjerski odgoj svoje djece.

Najnovije

Još iz rubrike