Apple čeka kazna od 180 milijuna eura: Usporavaju starije modele iPhonea u Europi

Apple se suočava s novom tužbom i to u Europi zbog svoje kontroverzne prakse usporavanja starijih iPhonea.

Euroconsumers, zagovaračka skupina koja pokreće tužbu, rekla je u izjavi da kolektivne tužbe pokrivaju do 2 milijuna uređaja iPhone 6, 6 Plus, 6S i 6S Plus u Belgiji, Španjolskoj, Italiji i Portugalu. Apple se suočio s javnim reakcijama i pravnim postupcima širom svijeta nakon što je 2017. priznao da su ažuriranja softvera, dizajnirana da spriječe pad baterija na starijim iPhoneima, također usporila uređaje.

Slučajevi Euroconsumers odražavaju skupnu tužbu protiv Applea u Sjedinjenim Državama koja je dovela do predložene nagodbe od 500 milijuna dolara u ožujku. Prošlog mjeseca Apple je platio 113 milijuna dolara kako bi riješio istragu o tom pitanju u 34 američke države, uključujući Kaliforniju i Arizonu.

“Od nas se traži da se s nama postupa pošteno i s poštivanjem kao i s američkim potrošačima”, rekao je šef politike i provedbe u Euroconsumers, Els Bruggeman za CNN Business.Traži naknadu od 60 eura (72,30 dolara) u prosjeku za svakog potrošača. Ako parnice uspiju, Apple bi mogle koštati ukupno 180 milijuna eura (217 milijuna dolara), na temelju procjena Euroconsumersa o broju pogođenih uređaja. “Potrošače sve više uznemiruju proizvodi koji se prebrzo troše, a modeli iPhone 6 vrlo su konkretan primjer za to”, rekao je Bruggeman u izjavi.

“Nikada nismo – i nikada ne bismo – učinili bilo što da namjerno skratimo vijek bilo kojeg Appleovog proizvoda ili pogoršamo korisničko iskustvo kako bismo potaknuli nadogradnju kupaca”, rekao je Apple u izjavi kao odgovor na nove tužbe, prenosi RTL.

Facebook Komentari