-3.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Zoološki vrt otkrio kako izgleda ultrazvuk slonice - za rastopit se

Zoološki vrt otkrio kako izgleda ultrazvuk slonice – za rastopit se

Asha (25) je azijska slonica iz zoološkog vrta Oklahoma City, koja bi trebala svoju četvrtu bebu na svijet donijeti u veljači 2022. Otac je 51-godišnji slon Rex, s kojim Asha ima dvije druge bebe, petogodišnju Acharu i jednogodišnju Kai.

Video njenog ultrazvuka objavljen je prošli tjedan na Facebook stranici zoološkog i botaničkog vrta Oklahoma City, navodeći očekivani dan rođenja i da je već osam mjeseci trudna. Trudnoća slonica traje najduže u životinjskom carstvu – čak 22 mjeseca.

Ultrazvuk je redoviti postupak provjere trudnoće slonice, a provodi ga veterinarski tim zoološkog vrta. Ultrazvuk slonice Ashe je pokazao da su i ona i beba zdravi.

Za razliku od ultrazvuka kod ljudskih beba, koji je često vrlo teško odgonetnuti, ovaj je iznenađujuće jasan. Glava, trup i noge jasno se vide.

Iako je rano još prognozirati jer je Ashi preostalo još 14 mjeseci, veterinarski tim vjeruje da će sve proći u najboljem redu. Tome u prilog ide što je ovo Ashina četvrta trudnoća, što je čini već iskusnom mamom. Njezina prehrana, vježbanje i trening su dosljedni tijekom cijele trudnoće i pruža najbolju njegu koju može dati.

Njezin ultrazvuk mnogi su smatrali preslatkim.

– Ovo je najdragocjenije što sam ikad vidio – bio je jedan komentar.

Azijski slonovi smatraju se ugroženima, što znači da su u velikom riziku od izumiranja u divljini. Glavni uzrok trenutno je sukob čovjek-slon – s jedne strane imate slonove kojima su potrebni ogromni teritoriji, a često se napadaju na poljima usjeva, dok su ljudi odgovorni za razne vrste krčenja šuma, prenose 24sata.

Trenutno u ovom zoološkom vrtu ima sedam slonova – Bambus (53), Rex (51), Asha (25), Chandra (24), Kandula (18), Achara (5), Kairavi (1), a početkom 2022., očekuju se i osmi, piše Bored Panda.

Najnovije

Još iz rubrike