Upala slijepog crijeva: Koji su simptomi i kada je potrebno javiti se liječniku?

Slijepo crijevo nalazi se na spoju tankog i debelog crijeva, a dugo je četiri centimetara. Upala slijepog crijeva prepoznaje se po boli u području slijepog crijeva, odnosno crvuljka koji se nalazi u donjem, desnom dijelu trbuha, odnosno abdomena.

Ova upala može se dogoditi svima, a najčešća je kod djece i mladih od 10 do 30 godina života. Važno je reagirati na prve simptome, a u najčešćem slučaju upala završava operacijom i uklanjanjem slijepog crijeva.

Postoji nekoliko jednostavnih simptoma koji upućuju da je slijepo crijevo upaljeno. Prije svega, to je bol u području pupka, koja se kod jačih upala širi cijelim abdomenom. Bol se često pogoršava kod kašljanja, kihanja i hodanja.

Osim toga, karakterističan simptom je i povraćanje te mučnina, gubitak apetita, zatvor ili proljev. Temperatura tijela je na samom početku upale blago povišena, dok kasnije može biti i visoka, oko 40°C.

Dakle simptomi su:

Bol u području pupka ili gornjeg abdomena

Bol u donjoj desnoj strani abdomena

Gubitak apetita

Mučnina i povraćanje

Zatvor ili proljev

Naticanje abdomena

Blaga do povišena temperatura

Sama bol ovisi o dobi bolesnika, kao i o poziciji slijepog crijeva, ali i o tome koliko je upala uznapredovala. Kod jače upale će i sama bol biti izraženija, kao i temperatura. U trudnoći će bol dolaziti iz gornjeg dijela abdomena jer se crvuljak za vrijeme trudnoće nalazi više.

Ne zna se točan razlog upale slijepog crijeva. Jedan od razloga je kada se slijepo crijevo začepi. Do ovoga može dovesti nekoliko stvari. Nakupine stvrdnute stolice, povećani limfni folikul ili strano tijelo (kao što su paraziti). Začepljenje može nastati i kao posljedica infekcije jer slijepo crijevo može nateknuti od bilo koje upale u tijelu.

Kada se slijepo crijevo začepi, bakterije se brzo množe, slijepo crijevo se upali, natekne i napuni gnojem. Ako se ne liječi odmah, slijepo crijevo može puknuti, a bakterije će se potom razmnožiti po cijeloj trbušnoj šupljini. Kako bi se spriječila daljnja infekcija, potrebna je hitna operacija kojom se ovaj organ vadi.

Liječnik će opipati abdomen te ispitati sve simptome, a također će tražiti i kompletnu krvnu sliku te urinokulturu. Kod žena se upala slijepog crijeva može zamijeniti s cistom na jajniku pa će možda biti potrebno obaviti i ginekološki pregled kako bi se eliminirala ova opcija.

Općenito, upalu slijepog crijevo je dosta teško dijagnosticirati pa je potrebno prvo odbaciti sve druge bolesti i stanja. Kada liječnik nije siguran u upalu slijepog crijeva, često će vas poslati na ultrazvuk ili rendgen abdomena te po potrebi i na magnetsku rezonancu te CT abdomena.

Blaži oblici upale slijepog crijeva mogu se liječiti antibioticima, anelgeticima te propisanom dijetom. U ovom slučaju se upala može ponoviti. Upravo zato je najčešće potrebno operirati i izvaditi slijepo crijevo kako ne bi došlo do komplikacija opasnih po život. Oporavak od operacije može trajati i do nekoliko tjedana, a uključuje mirovanje te dijetalnu prehranu, a u nekim slučajevima i antibiotike.

Upala slijepog crijeva kod djece

Upala slijepog crijeva često se događa kod djece, a važno je reagirati na vrijeme i liječniku reći sve simptome zbog lakšeg postavljanja dijagnoze. Djeca će tako izgubiti apetit, imati temperaturu, osjećati mučninu i povraćati. Važno je što prije kontaktirati pedijatra kako bi se upala lakše tretirala. Što se dulje čeka, to će simptomi biti sve gori.

Operacija slijepog crijeva kod djece se također izvodi laparoskopski, a ako je sve u redu, dijete već drugi dan nakon operacije može ići doma.

Upala slijepog crijeva najčešće se događa kod djece i mladih do 30. godine života. Simptomi uključuju oštru bol na desnoj strani abdomena, temperaturu, zatvor ili proljev i povraćanje, a važno je što prije posjetiti liječnika kako ne bi došlo do puknuća slijepog crijeva i dodatnih komplikacija.

Upala slijepog crijeva rješava se uklanjanjem slijepog crijeva i uzimanjem antibiotika, kao i potrebnim mirovanjem i dijetom po povratku iz bolnice, prenosi N1.

Facebook Komentari