Švedska gorčica: Dobra za zdravlje, ali jedna skupina trebala bi ju izbjegavati

Foto: Unsplash

Švedska gorčica ili grenčica tinktura je koja se za zdravlje i rješavanje tegoba koristi od davnina. Naziva se još i švedski tonik jer spada u dodatke prehrani. Kako joj ime i govori, gorka je, a najčešće se koristi za liječenje problema s probavom iako ima i druge dobrobiti.

Stari Egipćani švedsku gorčicu koristili su još u 16. stoljeću, no suvremeni recept dolazi od liječnika Clausa Samsta koji je pronađen nakon njegove smrti. Švedska grenčica nije jedna biljka već je to tinktura koja sadrži nekoliko biljaka, a recepture mogu uključivati više ili manje blagotvornih biljaka.

Premda se najčešće koristi za rješavanje problema s probavom, služi i za druge tjelesne tegobe. S obzirom na to da se može koristiti za unutarnju i vanjsku upotrebu, njene mogućnosti su brojne. Ovo su neke od njih:

· Želučani problemi – švedska gorčica rješava probleme s grčevima u želucu, nadutošću, usporenom probavom i kolike

· Ubrzava metabolizam i potiče apetit

· Spušta povišenu tjelesnu temperaturu

· Zubobolja i upaljene desni

· Infekcije oka i katarakta

· Glavobolja, vrtoglavica

· Poboljšava pamćenje i koncentraciju

· Smanjuje upalu grla

· Smanjuje bolove žuči

· Poboljšava neredoviti menstrualni ciklus

· Švedska gorčica smanjuje menstrualne bolove

· Pomaže kod hemoroida

· Potpomaže imunitet

· Olakšava san i sprječava nesanicu

· Pomaže kod depresije, nervoze, povećanog stresa i nemira

Postoji nekoliko različitih recepata za tinkturu švedske grenčice, a količina određenih sastojaka može ovisiti o tome koje tegobe želite riješiti. Po originalnoj recepturi sadržaj švedske gorčice uključuje korijen anđelike, aloe veru, kurkumu, rabarbaru, senu, kamfor, terijaki i šaran.

Ovisno o tome za što je koristite, švedski eliksir se može uzimati oralno ili nanositi direktno na kožu u vrlo malim količinama. Može se navlažiti gaza ili namazati na kožu.

Ako je želite koristiti oralno, jednu žličicu švedske gorčice pomiješajte u čaši vode ili čaja. Ovakav pripravak možete koristiti do tri puta tjednu. Ne smije se piti čista bez da se razrijedi.

Bez obzira na to što švedska gorčica sadrži samo prirodne sastojke, postoje neka upozorenja u vezi tinkture na koje bi trebali pripaziti. Ona se tako ne smije koristiti duže od sedam dana ili dva tjedna ako se radi o intenzivnijoj bolesti koja se pokušava riješiti. Ne smije se piti stalno nego se mora raditi pauza nakon dužeg korištenja.

Švedska gorčica se ne preporučuje trudnicama, kao ni za djecu. Ukoliko osoba ima teže bolesti poput gastritisa, bolesti jetre ili tumora unutarnjih organa, trebala bi izbjegavati ovaj eliksir. U svakom slučaju se prije korištenja preporučuje posavjetovati sa svojim liječnikom, prenosi N1.

Facebook Komentari