KBC Zagreb odrekao se najvećeg stručnjaka za cističnu fibrozu

Screenshot N1

U doba pandemije i kad je hrvatsko zdravstvo pod velikim pritiskom, KBC Zagreb odriče se stručnjaka za cističnu fibrozu prof. dr. Doriana Tješića Drinkovića. Nisu mu produljili ugovor o radu nakon što je napunio 67 godina.

Od 01. listopada on više nije zaposlenik KBC-a Zagreb, gdje je i centar za cističnu fibrozu naše države.

– Želio sam nastaviti raditi na Rebru, što je bilo najprirodnije, svi oboljeli tamo se liječe. No uprava je uvijek iznosila neke poluistine, u čije se interpretacije ne želim upuštati. Dobio sam ponude za rad iz nekih drugih ustanova i ozbiljno ih razmatram – rekao je prof.dr. Dorian Tješić Drinković.

Ovaj čovjek cijeli je život posvetio cističnoj fibrozi (CF), rijetkoj nasljednoj bolesti koja je progresivna, zahvaća sve organe u tijelu, a najviše udara na pluća. U Hrvatskoj je stotinjak oboljele djece te oko 50 odraslih.

Educirao se u najjačim europskim centrima za CF, i dugogodišnji je član Europskog društva za CF. Na Rebru je sada pacijentima na raspolaganju ostala liječnikova supruga, prof.dr. Duška Tješić Drinković, koja je subspecijalist za to područje.

Tu je i jedan specijalizant, koji je uz umirovljenog profesora trebao još neko vrijeme učiti sve o bolesti.

No nema nikoga tko raspolaže njegovim iskustvom i znanjima.

U Hrvatskoj udruzi oboljelih od cistične fibroze ogorčeni su odlukom KBC-a Zagreb.

– Još prije nekoliko mjeseci obraćali smo se upravi bolnice i ravnatelju Čorušiću, no uopće nisu bili otvoreni za pomisao o produljenju njegovog ugovora. Sada više nemamo niti jednog specijalistu na Rebru. Vjerujem da će dio roditelja početi voditi djecu na Srebrnjak, kako bi ostali kod ovog vrsnog liječnika – kaže Tomislav Levak, predsjednik Udruge.

Na KBC-u Zagreb kažu da je prof.dr. Tješić Drinković radio i dvije godine dulje od zakonskog roka za obveznu mirovinu.

– Nezamjenjivih nema, a jedan profesionalni život trebao bi dostajati za formiranje nasljednika. Ukoliko nije tako, onda smo u problemu kojeg nikakvo dodatno produživanje ne može riješiti – kažu u bolnici.

Upitalo se KBC Zagreb je li, primjerice, akademik Željko Reiner, koji je u svibnju napunio 67 godina, i većinu vremena provodi u Saboru, a ne u bolnici, i dalje zaposlenik KBC-a.

Dobio se odgovor da jest.

Facebook Komentari