29.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Crvenilo na penisu: Ne ignorirajte ga, uzrok može biti ovih 8 ozbiljnih...

Crvenilo na penisu: Ne ignorirajte ga, uzrok može biti ovih 8 ozbiljnih bolesti

Promjene u intimnom području kod muškaraca mogu se javiti neovisno o tome jesu li obrezani ili ne, a uz crvenilo mogu se javiti i svrbež, peckanje i čudan iscjedak.

Ako ste primijetili da su vam glavić ili prepucij penisa crveniji nego inače, ne trebate odmah paničariti. Crvenilo na penisu možda je samo posljedica ozljede ili prečestog masturbiranja/seksualnih odnosa. No, znak za uzbunu je ako je crvenilo popraćeno jakom boli, oteklinom, iscjetkom ili pak svrbežom, što onda upućuje na nekoliko mogućih scenarija.

Uzroci crvenila na penisu

Redovit samopregled penisa i testisa važan je zbog ranog otkrivanja bolesti te biste ga trebali provoditi barem nekoliko puta mjesečno. No, prije nego si postavite dijagnozu, obratite se liječniku koji će utvrditi radi li se o ozbiljnom problemu ili tek običnoj iritaciji.

Ipak, nije zgorega biti informiran o mogućim uzrocima promjena u intimnom području, ovo su neki od najčešćih.

Ekcem

Simptomi: crvenilo na glaviću, svrbež, crvene točkice/osip, perutanje kože

Ekcem se može pojaviti bilo gdje na tijelu pa tako i na penisu, a najčešći uzrok je atopijski dermatitis. Može biti vrlo neugodan, a obično se javlja kada je penis izložen vanjskim iritansima. Kod težih slučajeva mogu se pojaviti mjehurići prekriveni krastama koji često i prsnu, što dovodi do povećanog rizika od infekcije.

Iritansi su većinom neadekvatni sapuni, gelovi za tuširanje, znoj, čestice deterdženta za pranje rublja koje ostaju na boksericama, prehrambeni alergeni ili klor u bazenskoj vodi. Ekcem se liječi posebnim kremama i izbjegavanjem iritansa.

Genitalni herpes

Simptomi: bol i osjetljivost na dodir, mjehurići i ranice na penisu, svrbež, peckanje

Genitalni herpes jedna je od najčešćih spolno prenosivih bolesti, a uzročnik je u većini slučajeva herpes simplex virus tip 2 ili rjeđe tip 1. Prenosi se spolnim odnosom sa zaraženom osobom, a simptomi nekada mogu zahvatiti i testise te analno područje. Međutim, neki muškarci uopće nemaju simptome jer se oni mogu zamijeniti nekom drugom bolešću poput viroze uz povišenu temperaturu.

Kad se jednom pojavi, herpes je teško izliječiti te se pojavljuje svako malo, posebice u osoba koje imaju oslabljeni imunitet. Kako biste spriječili njegovu pojavu, budite odgovorni u seksu i koristite zaštitu, a tijekom aktivne infekcije izbjegavajte spolne odnose.

Genitalna psorijaza

Simptomi: svrbež, crvene mrlje prekrivene krastama

Osim na zglobovima i tjemenu, psorijaza se javlja i na mekom tkivu, a na genitalijama se češće javlja kod muškaraca, nego žena. Iako uzroci genitalne psorijaze još nisu dovoljno istraženi, vjeruje se da kod mnogih nastaje zbog genetske predispozicije. Također, okidači mogu biti i stres, dugotrajna izloženost niskim temperaturama, alergije na hranu ili lijekove ili pak kronične bolesti.

Baš kao i herpes, psorijaza nije izlječiva bolest, no uz određene tretmane simptomi se mogu povući. Ipak, uvijek postoji rizik od njihovog ponovnog javljanja.

Gljivice na penisu

Simptomi: crveni ili bijeli osip, svrbež, bol, guste bijele naslage ispod prepucija

Najčešći uzrok gljivica na penisu je bakterija Candida koja se prirodno nalazi u našem tijelu. Ako je imunitet narušen, ona počinje rasti i uzrokuje infekciju na vlažnim i toplim mjestima poput spolnih organa, kako ženskih, tako i muških.

Candida se obično prenosi nezaštićenim spolnim odnosom ili pak zbog loše higijene, korištenja agresivnih šampona koji narušavaju pH faktor, dugotrajnog uzimanja antibiotika ili dijabetesa. Gljivice se češće pojavljuju kod neobrezanih muškaraca jer je ispod kožice temperatura viša i nema toliko zraka kao kod obrezanog penisa. Gljivice se liječe antifungalnom kremom, prehranom bogatom probioticima i promjenom higijenskih navika.

Sifilis

Simptomi: kružna, crvena bezbolna ranica na penisu, osip na genitalijama i tijelu, visoka temperatura, oticanje limfnih čvorova

Sifilis je spolno prenosiva bolest uzrokovana bakterijom Treponemom pallidum. Širi se nezaštićenim spolnim odnosom sa zaraženom osobom te ima četiri stadija – primarni, sekundarni, latentni i tercijarni. U primarnom se na penisu javlja bezbolna rana koja, kad se trlja, luči zaraznu bistru tekućinu. Ta rana se obično sama zaliječi tijekom trećeg do 12. tjedna.

U sekundarnom stadiju javlja se osip na koži, kao i rane u usnoj šupljini te povećanje limfnih čvorova, a mogu se javiti i gubitak apetita, mučnina, umor, bol u zglobovima i vrućica. U latentnom stadiju nema simptoma i može trajati godinama, ali se ponekad pojave zarazne rane. Tercijarni stadij karakterističan je po tome da osoba nije zarazna, ali simptomi mogu biti vrlo teški od kojih je najgori – smrt.

Najučinkovitijih lijek za sifilis je penicilin, a pacijenti u latentnom ili tercijarnom stadiju sifilisa trebaju se redovito pregledavati nakon liječenja.

Upala penisa

Simptomi: crvene mrlje, oticanje glavića, svrbež, bol pri mokrenju

Balanopostitis ili upala glavića penisa i prepucija, a uzorkuju je bakterije ili gljivice koje se javljaju ispod prepucija neobrezanog penisa. Loša higijena, odnosno zanemarivanje prostora ispod prepucija, jedan je od glavnih pokretača upale penisa.

Ako se upala ne liječi, može doći do teže infekcije ili do zatvaranje mokraćne cijevi tvrdom bijelom tvorevinom. Zbog toga je pri pojavi prvih simptoma nužno otići liječniku koji će vam prepisati protuupalne i antibakterijske kreme.

Dijabetes

Simptomi: svrbež, crvenilo, gljivice

Nekada je i dijabetes tipa 2 glavni uzrok nadraženosti i crvenila na penisu. Tada se u krvi i mokraći povećava razina glukoze, a javlja se i pojačano znojenje i potreba za vodom. Svi ovi čimbenici mogu izazvati gljivičnu infekciju. Srećom, dijabetes tipa 2 je reverzibilan pa je dobro što prije otići kod liječnika na pregled.

Upala mokraćne cijevi

Simptomi: bol tijekom mokrenja, iscjedak iz penisa, peckanje, svrbežom, krv u spermi/urinu

Uretritis je upala mokraćne cijevi i najčešće se javlja kod mlađih muškaraca zbog prisutnosti neke baterije poput gonokoka. No, upala mokraćne cijevi nije isto kao i urinarna infekcija i zbog toga se drukčije i liječi.

Također, uretritis može biti i klinička manifestacija nekih spolno prenosivih bolesti poput HPV-a ili herpesa pa je nužno napraviti i dodatne testove poput brisa uretre. Liječi se antibioticima ili antivirusnim lijekovima, a tijekom terapije se izbjegavaju spolni odnosi.

Savjet za kraj

Ako primijetite neke od navedenih simptoma, ne čekajte, već odmah zakažite termin kod liječnika kako posljedice ne bi bile ozbiljne. Također, suzdržite se od seksa i ono što je uvijek važno napomenuti – vodite računa o higijeni, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike