Očajna majka (33): Imam jedno dijete i 27 spontanih pobačaja

Lisa iz Birminghama iskusila je ono što liječnici nazivaju ‘neobjašnjive komplikacije’ vezane uz razvoj trudnoće, a one su je spriječile u njenoj gorkoj želji da izgradi svoju obitelj i rodi više djece, prenosi Daily Mail.

Ta je 33-godišnjakinja majka jednog djeteta kojeg je rodila 2007. godine, a ta je trudnoća prošla savršeno ‘glatko i uredno’. Nakon toga je, u želji da ima još djece, pretrpjela dva spontana pobačaja, da bi nakon njih dobila dijagnozu ‘nepoznatog uzroka neplodnosti’. Ukupno je imala 27 spontanih pobačaja, prenose 24sata.

Dok je ona pretpostavljala da bi uzrokom gubitka beba mogla biti kiretaža koju je imala nakon prvog poroda, liječnici su testovima utvrdili da Lisa imala visoku razinu ‘prirodnih stanica ubojica’ što je značilo da njezino tijelo ubija nerođene embrije.

Međutim, lijekovi nisu okončali traumatične pobačaje.

– Nikad nisam znala da je moguće imati neobjašnjive komplikacije iza izgradnje obitelji. U najmanju ruku je frustrirajuće i srcedrapajuće.. Izgubiti dijete ne postaje lakše, koliko god to puta preživjeli, ali razvila sam debelu kožu. Super sam plodna, ali više se ni ne smiješim niti slavim kad vidim dvije crte – rekla je.

Kad se dogode bolovi i pobačaji, čini mi se doslovno kao da mi je srce iščupano. Ali surova stvarnost je – kad se to jednom dogodi – u stanju sam nastaviti dalje kao da nije, objasnila je.

Lisa svoj drugi pobačaj u deset tjedana opisuje kao ‘najgori’ jer je hospitalizirana zbog gubitka krvi.

Rekla je: ‘Bila sam na obiteljskom ručku i to se dogodilo kad sam otišla na WC. Sjećam se da je krv šikljala. Bilo je tako traumatično. Nisam mogla vjerovati da gubim još jedno dijete’.

Britansko ministarstvo zdravstva NHS istražuje uzroke spontanih pobačaja tek nakon što se zaredaju njih tri, a Lisa je zbog toga potražila pomoć privatnika jer nije više mogla ‘prolaziti kroz tu bol’.

No, testovi su bili uredni, što znači da nije bilo lijeka koji bi zaustavio daljnje slamanje njena srca ako želi i dalje postati majkom.

– Nakon tri pobačaja, prestala sam govoriti prijateljima i obitelji da sam trudna. Budući da sam gotovo čekala da se to ponovi. Vidjela sam snažne otkucaje srca koji su mi dali nadu da se to više neće ponoviti. Često se pitam zašto mi se to događa. Ponekad se to čini nepravedno – kaže Lisa koja je ipak zahvalna što ima kćer od 13 godina koju ne želi imenovati, ali i dalje ne razumije zašto i kako ne može roditi drugo dijete.

– Očajna sam zbog onog neodoljivog osjećaja ljubavi koji dobijete kad imate novorođenče za kojim čeznete – ističe.

Prosječna žena ima oko 5 posto prirodnih stanica ubojica, ali Lisa ima 11 posto te se smatra kako je to vjerojatni uzrok njenih trauma.

Molila se da lijekovi za njihovo smanjenje djeluju, a liječnici su bili zbunjeni kad su se stanice smanjile na 2 posto, ali su se ponavljajući pobačaji nastavili. U svibnju 2019. Lisi je rečeno da će jedini način na koji će dobiti biološko dijete biti surogat majčinstvo.

Rekla je: ‘Nisam čak ni morala pitati svoju sestru Joanu (31), jer se ponudila puno puta. Zahvalna sam joj do neba’.

U listopadu su napravili jedan ciklus izvantjelesne oplodnje, ali nije uspio. Bila je sigurna da će uspjeti jer su embriji bili zdravi, a Joana je mama dvoje djece.

– Taj je gubitak zabolio više od ostalih jer sam mislila da će surogat majčinstvo biti odgovor. Srećom, moja je sestra spremna pokušati ponovno. Rekla je da će učiniti sve što je potrebno da mi pomogne – dodaje Lisa koja se nada da njezina priča može razbiti tabu i potaknuti žene da govore o pobačajima.

– Mislim da se o tome ne govori dovoljno. Želim da drugi znaju da nisu sami i da se pobačaji nekad događaju bez medicinskog objašnjenja – istaknula je.

TAGGED:
Share This Article