Znate li što je Musk radio kao dijete? Privukle su ga videoigre pa je već s 12 godina napravio i prodao svoju prvu igru, a ostalo je povijest

Elon Musk ovaj tjedan probio se na drugo mjesto liste najbogatijih ljudi na svijetu te je danas težak nevjerojatnih 130 milijardi dolara. U vrijeme dok su električni automobili bili nekakva egzotika namijenjena entuzijastima te za njih nije postojalo tržište pokrenuo je Teslu koja je danas daleko najvredniji automobilski brend. Sa SpaceX-om ostvario je povijest jer je to prva privatna kompanija koja je astronaute odvela na ISS, a zahvaljujući njegovoj svemirskoj kompaniji putovanja u svemir za američke astronaute ponovno kreću s američkog tla.

No mnogi ne znaju kako je sve počelo i kako je Musk uopće započeo svoju karijeru i kada je prvi put počeo programirati i zarađivati, a zanimljivo je da se za programiranje zainteresirao – igranjem videoigara. Sve je počelo kada ga je kao dijete otac poveo na putovanje iz Južnoafričke republike u SAD. Tada su odsjedali u hotelima, a gotovo svi su imali arkade s videoigrama – svaki put kada bi došli u novi hotel, Musk se odmah prihvatio igranja. Uživanje u igrama ubrzo je preraslo u nešto više: Zbog njih sam poželio naučiti programirati. Mislio sam da bih mogao napraviti vlastite igre. Kada je dobio računalo Commodore (za one malo starije nema potrebe objašnjavati što je “komodorac”) s uputstvima kako programirati u programskom jeziku BASIC, odmah se bacio na posao i naučio je programirati.

Iako još dijete, s programiranjem nije imao nikakvih problema pa je već s 12 godina napravio vlastitu igru za PC-je Blastar koju je prodao jednom časopisu za 500 dolara. Ljubav prema igrama pretvorila se u ljubav prema kodiranju te je 11 godina nakon što je zaradio prvi novac od nula i jedinica s bratom pokrenuo kompaniju Zip2 koja je nudila usluge gradskih vodiča, karata i žutih stranica, a za koju je najveći dio kodiranja odradio upravo Elon. Kompaniju su prodali Compaqu za puno ozbiljnije novce, više od 300 milijuna dolara, a s tim je novcem pokrenuo X.com koji je, nakon spajanja s tvrtkom Confinity postao – PayPal.

Kao što je dobro poznato, 2002. eBay je preuzeo PayPal za 1,5 milijardi dolara, dodatno napunivši Muskove džepove. Za ostalo možemo reći da je povijest te se Elon od dječaka zaljubljenog u videoigre pretvorio u jednog od najvećih inovatora i vizionara Silicijske doline koji je danas, na krilima svemirskih uspjeha te osvajanjem automobilskog tržišta, postao drugi najbogatiji čovjek na svijetu.

Iako se Jeff Bezos sve do nedavno čini nedodirljiv kao daleko najbogatija osoba na svijetu, ne bi se trebali iznenaditi ako bi sljedeće godine došlo do promjene na listi bogataša na kojoj bi prvo mjesto mogao zauzeti upravo Elon Musk, prenosi Dnevnik.hr

Share This Article