11.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Za efikasno kuhanje: S bakrom se ne može uspoređivati ni jedan drugi...

Za efikasno kuhanje: S bakrom se ne može uspoređivati ni jedan drugi materijal posuđa

Mac Kohler suvlasnik je trgovine Brooklyn Copper Cookware i tvrdi da bakar omogućuje neusporedivo bolje provođenje topline od inoksa, što ga čini pogodnim ne samo za lonce i tave, već i za posude za pečenje, piše TheTakeout.

Kohler kaže da je toplinska učinkovitost bakra nešto više od 400 vata po metru Kelvina dok je toplinska učinkovitost aluminija oko 230, a toplinska učinkovitost nehrđajućeg čelika oko 16. Čak i ako ne znamo što broj pokazuje, sama usporedba govori o učinkovitosti.

Vodljivost topline je izuzetno važna. Bakreno posuđe zagrijava se iznimno brzo, a također odlično distribuira toplinu. Ako ste među kuharima koji žele postići određenu temperaturu tave, nema materijala koji se može nositi s bakrom. Ako pak kupujete posudu za pečenje, bakar je apsolutno najbolji izbor jer će puno efikasnije peći sadržaj. To znači da će vam se smanjiti vrijeme kuhanja i pečenje će imati ljepšu smeđu boju. Osim što je lijep, ako se pravilno i nježno postupa s njim, bakar može trajati desetljećima.

Ipak, on ima i loših strana. Bakreno posuđe je prilično skupo, osobito kad je riječ o poznatim markama. Također lako potamni i teško je zadržati mekani sjaj koji ga čini tako lijepim. Riječ je o mekom metalu sklonom ogrebotinama i udubljenjima. Kada ga izložite kiseloj hrani, razvit će zelenkastu patinu koja je otrovna. Kako bi se spriječio prodor bakra iz posuđa u hranu, ono se oblaže drugim metalima poput nehrđajućeg čelika ili kositra, prenose 24sata.

No i kositar je također vrlo mekan metal kojeg može oštetiti pribor za pečenje ili drugo posuđe. Usto, bakar nije namijenjen za korištenje na indukcijskim pećnicama i štednjacima.

Biste li onda ipak trebali kupiti bakreno posuđe? To ovisi o vašim potrebama i vašoj kuhinji. Mnogi drže da dobrobiti nadilaze njegove negativne strane, a ideja o kuhinji punoj blistavog bakrenog posuđa je prilično primamljiva. Za druge je pomisao odbojna već u početku zbog visoke cijene.

Ako pak niste sigurni, razmislite za početak o kupnji bakrene posude za pečenje. Lijepa je i slaba je vjerojatnost da ćete je oštetiti priborom, osim za izradu umaka. Rezultati su sjajni, pa nakon toga možete odlučiti je li bakreno posuđe za vas ili ne.

Najnovije

Još iz rubrike