VIDEO Plenkovićev lockdown: Zatvaraju se ugostiteljski objekti, teretane, sportski objekti…

Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade da se nove mjere donose kako bi se smanjilo širenje zaraze i broj hospitaliziranih.

”Ove mjere koje planiramo da stupe na snagu u subotu 28. studenoga trajale bi do 21. prosinca. Nastojimo sada uoči Božića napraviti napor koji će nam omogućiti učinkovitu borbu protiv korone”, naglasio je premijer na sjednici Vlade te podsjetio da danas prvi put imamo više od 4000 novozaraženih.

U 14:00 zakazano je predstavljanje novih mjera:

“Broj dnevnozaraženih danas je nažalost premašio 4.000 i zato ćemo danas predstaviti novi paket mjera za suzbijanje širenja zaraze”, naglasio je Plenković.

“Nakon što se broj zaraženih prepolovio, opet je počeo rasti visokim stopama. Pozvao sam sve da odgovornim ponašanjem štitimo jedni druge jer dolaze teški dani. Pozivali smo na izbjegavanje okupljanja i na nužnost smanjivanja nepotrebnih druženja jer su se pokazali kao glavni izvori zaraze, a tad su se brojevi udvostručavali svaki tjedan.”

25. listopada postrožili smo mjere što je pridonijelo usporavanju rasta, ali nedovoljno. Premda su brojevi sporije rasli, nisu počeli padati, procjene je bilo teško davati ako se ne budemo svi pridržavali mjera jer je osobna odgovornost najučinkovitija.”

Nismo u potpunosti uspjeli i sad dodatnim ograničenjima moramo pokušati suzbiti širenje epidemije.”

Naglasio je da i neovisno o novi mjerama dinamika zaraze opet ovisi o svakome od građana.

“Ovaj virus je daleko od bezazlenog. Jedna od 58 zaraženih osoba nažalost će preminuti, slično je svugdje u svijetu. Na 9 hospitaliziranih jedna će osoba preminuti.”

Pozvao je da se odgode druženja, da se prostorije provjetravaju, da se nose maske, da se vodi računa o četiri aspekta – provođenje mjera, širenje kruga testiranja, održavanje zdravstvenog sustava i učinkovita priprema za distribuciju cjepiva, prenosi N1.

Na temelju preporuka nove mjere su:

– zabrana javnih događaja s više od 25 osoba

– privatna okupljanja najviše deset osoba

– obavezno korištenje maski na otvorenom kad nije moguće držati distancu

– javna okupljanja mogu trajati najdulje do 22h

– obustavljaju se svadbe

– na pogrebima može biti najviše 25 osoba

– obaveza stanara, poslodavaca i sl. redovno dezinficiranje površina

– na okupljanjima za svakoga mora biti osigurano 4 kvadratna metra površine

– maksimalna popunjenost 40% u javnom prijevozu

– vozači i putnici obavezni su imati maske u javnom prijevozu

– na ulazu u trgovine mora se istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca u prostoru

– obavezne jače mjere higijene i čišćenje prostora

– ograničenje radnog vremena za trgovine pekarskim proizvodima do 22h

– zabrana prodaja alkohola od 22 do 6 h

– obustavlja se rad casina i kladionica

– obustavlja se održavanje sajmova

– obustavlja se rad restorana i kafića (osim hotelskih objekata)

– ugostiteljskim objektima dozvoljena je priprema i dostava hrane

– obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi uz neke iznimke

– natjecanja i trenizni bez gledatelja

– obustavlja se rad teretana i sportskih centara

– obustavlja se održavanje amaterskih događanja u kulturi

– obustavljaju se izvedbe složenih glazbeno-scenskih djela

– obustavljaju se dječje i plesne radionice

– zabrana konzumacije hrane i pića u kinu i kazalištu

– škole stranih jezika mogu raditi samo online

– autoškole – teoretski dio nastave isključivo online

– mise kad god je moguće putem radija i TV programa, najviše 25 vjernika u crkvama

– zabrana dolaska na posao s povišenom temperaturom

– uvođenje kliznog radnog vremena, organizacija rada u skupinama

“Sve ove mjere bit će na snazi najmanje do 21. 12. Ako se do tad broj novozaraženih spusti, možemo razmišljati o ukidanju dijela mjera. U suprotnom, one ostaju na snazi”, rekao je Plenković i dodao:

“Cilj je održati zdravstveni sustav. Pojačat će se kapaciteti testiranja. Kad je riječ o cjepivu, poduzeli smo sve u domeni Vlade da sve bude pravovremeno i pravedno distribuirano. Sutra će biti sastanak s udrugama poslodavaca i predstavnicima gospodarstva gdje će se razgovarati o mjerama za olakšanje djelatnostima pogođenima ovim mjerama. Kako bismo pomogli, primjenjivat će se mjera od 4.000 kn za plaće radnika, a na dnevnom redu će biti i dodatne mjere.”, prenosi N1.

Protiv smo kompletnog zatvaranja i policijskog sata. Ovo radimo u cilju očuvanja zdravlja. Covid-19 mijenja način našeg života. Sad se osobna odgovornost mjeri načelom solidarnosti prema drugima i moramo se odreći određenih navika i komoditeta da bismo zaštitili zdravlje. Vodit ćemo računa da izdržimo financijski.”

Capak o situaciji

Krunoslav Capak je potom govorio o trenutnoj situaciji: “Do 22. 11. imali smo 15-postotni porast novoboljelih, a prije toga 7,7. Taj rast se ubrzava. Incidencija je sada jedna od najviših u Europi, veća je od 900 na sto tisuća u dva tjedna. Što se tiče mortaliteta, na sredini smo. Raste i broj hospitaliziranih. Situacija je zabrinjavajuća i zato se pojačavaju mjere i ove mjere su rezultat toga.”

Rekao je da su dali prijedloge oko pojedinih mjera, a da je najvažnije smanjiti intenzitet kontakata. “Pojačavamo paket brzih antigenskih testova na terenu. HZJZ je objavio dokument o njima koji omogućuje da se primjenjuju široko, gdje god ima zdravstvenh djelatnika. To će omogućiti brzu izolaciju pozitivnih i njihovih kontakata. Smatramo da će ove mjere dati rezultat i da će broj novooboljelih početi padati.”

Tajming mjera

Odgovarajući na pitanja premijer Plenković je rekao:

“Što se tiče namjere ovih mjera, cilj je promjena trenda stope rasta. Što se tiče tajminga, usvajamo mjere primjerene situaciji. Nismo došli u fazu da spustimo trend. Proteklih je dana povećani rast i ove mjere imaju za cilj promijeniti smjer dinamike zaraze.”

“Ranije donesene mjere su ostvarile rezultate. Trend koji je bio povoljan nije krivulju okrenuo prema dolje i zato donosimo ove mjere”, ponovio je i dodao: “Živimo u dva paralelna svemira. Postoji svijet normalnog života, zdravlja. Istovremeno postoji svijet s ljudima koji su teško oboljeli. Da bismo našli balans, mjere imaju taj cilj. I u Koloni sjećanja je bilo ljudi koji nisu nosili maske.”

Capak je komentirao antigenske testove: “Postoji velik broj lažno negativnih rezultata. U definiciji bolesti nema brzog antigenskog testa, nego samo PCR testa. Ići ćemo na široku primjenu na simptomatskim bolesnicima. Sad ne uključujemo te brojeve za nacionalni nivo, uzeli smo samo one koji su imali back up PCR-a. Sad posebno pratimo pozitivne na brzim testovima i te rezultate ćemo objavljivati.”

Zakašnjela reakcija?
Nema podatka koji mi imamo, a javnost nema, komunikacija je otpočetka jasna. Imali smo visoki rast, uveli smo mjere pa se taj rast smanjio, to je bilo zbog mjera. Kako nije došlo do daljnjeg smanjenja, ove mjere su donesene. Kompletno zatvaranje ne želimo, a s ovim mjerama se fokusiramo na ono što je bitno. Na tom tragu nastojimo održati esencijalne društvene aktivnosti.”

Facebook Komentari