26.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Pokrenuta istraga protiv novinara koji su pokušali iznuditi oftalmologa Gabrića

Pokrenuta istraga protiv novinara koji su pokušali iznuditi oftalmologa Gabrića

Afera Mason, koja je u veljači zatresla Državno odvjetništvo, dovevši do smjene Dražena Jelenića, tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika, imat će po svemu sudeći i svoj pravosudni krak. Barem u onom djelu u kojem je cijela ta priča počela, a to je bio pokušaj iznude oftalmologa Nikice Gabrića.

ODO Zagreb priopćio je da je pokrenuo istragu protiv tri osobe koje su Gabrića pokušale iznuditi, te je navelo da to rješenje o provođenju istrage nije pravomoćno. Radi se o novinaru i urednicima portala 7 dnevno. Istraga je pokrenuta protiv Marka Cigoja, urednika tjednika 7dnevno i portala dnevno.hr, Vuka Radića, Cigojeva zamjenika te Marije Dekanić, direktorice tog portala.

Njih troje bilo je privedeno, no odmah i pušteno po izbijanju afere, a tužiteljstvo ih sumnjiči da su tijekom prosinca 2019. i siječnja 2020. kontaktirali Gabrića, kazavši mu da tjednik priprema seriju tekstova o njemu, u kojima će među ostalima navesti i da je on mason, kojoj masonskoj loži pripada te tko su sve članovi masona.

Gabrić se više puta sastao s njima te im je pokušao objasniti da bi objavom tih članka bio narušen društveni ugled osoba čija bi imena bila spomenuta u članku. Cigoj i ostali sumnjiče se da su tada od Gabrića zatražili određenu vrstu “sponzorstva” u tjedniku. Odnosno da su ga tražili 200.000 kuna da oni spomenute priče ne objave. On na njihov zahtjev nije pristao, pa su i tjednik i portal 7. dnevno objavili seriju tekstova o Gabriću, Jeleniću i masonima, a tekstove je pisao Radić. Objavili su i fotografije koje su posjedovali.

Gabrić je pokušaj iznude prijavio policiji, te je pristao da ga policija ozvuči dok je išao na sastanke s Cigojem i ostalima. Prije toga je Jeleniću slao poruke, govoreći mu da je istraga DORH-a probijena, a tu komunikaciju, kasnije je javno objavio. Negirao je navode Jelinića da je na njega radio pritisak oko te istrage. U tom prepucavanju doznalo se i da je Jelenić mason, pa je on morao odstupiti.

Zamijenila ga je Zlata Hrvoj Šipek koja je od Etičkog povjerenstva DORH-a zatražila mišljenje o tome je li Jelinićevo članstvo u masonima spojivo s obnašanjem neke funkcije u tužiteljstvu. Etičko povjerenstvo, kako je priopćeno iz DORH-a, donijelo je jednoglasno mišljenje u kojem navodi da je članstvo u masonima u suprotnosti s “načelom nepristranosti, dostojanstva i lojalnosti Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika i nespojivo je s obnašanjem dužnosti državnog odvjetnika ili zamjenika državnog odvjetnika ”

U priopćenju DORH-a se navodi i da je Hrvoj Šipek od Jelenića, koji je sada zamjenik glavnog državnog odvjetnika, zatražila da joj dostavi dokaz o svom članstvu odnosno prestanku članstva u masonima. Nakon toga će se odlučiti hoće li protiv njega biti pokrenut stegovni postupak, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike