-4.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Anesteziolog: Vjerujem da bi rad u šatorima u takvim uvjetima predstavljao rizik...

Anesteziolog: Vjerujem da bi rad u šatorima u takvim uvjetima predstavljao rizik i za pacijente i za kolege

Ivan Bekavac, anesteziolog koji je kao gost na N1 došao ravno nakon smjene u KB Dubrava, opisao je kako izgleda rad u covid bolnici od početka ovog tjedna.

Njegova matična bolnica je KDB Zagreb.

“To je ustrojavanje jedne nove jedinice intezivnog liječenja sa svim porođajnim mukama koje ima ustrojavanje tako sofisticirane medicinske opreme i ljudi, znanja, pacijenata, u prostor koji je potpuno prazan u kojem su nas dočekale bolesničke postelje, instaliranje plinova i struje”, kazao je.

“Tamo je i donedavno bila jedinica intenzivnog liječenja, ali je zbog otežanih uvjeta rada i neprikladnosti premještena u bolji i primjereniji prostor u C objektu. Ja radim u prostoru A objekta, to se ranije zvalo Psihijatrijska intenzivna. Naših 12 posteljnih kapaciteta u potpunosti su ispunjeni u prva dana”, kazao je.

Rekao je da je prekratko u KB Dubrava da bi mogao reći iz osobnog iskustva da je stanje u jedinicama intenzivnog liječenja u covid bolnici doista kako je jedan od liječnika rekao da mu je u tri mjeseca umrlo pacijenata više nego u cijeloj karijeri, ali:

“Iz onoga što sam čuo od kolegica i kolega, vjerujem da je kolega nažalost u pravu i da veliki broj naših pacijenata ne preživi liječenje u jedinici intenzivnog liječenja.”

“Taj model rada u covid bolnici nas anesteziloga iz KDB Zagreb, koji radimo rame uz rame s kolegicama i kolegama iz KB Merkur i KB Sveti duh, u najvećoj mjeri počiva na požrtvovnosti, samoprijegoru, marljivosti kolegica i kolega zdravstvenih radnika. Nemojmo zaboraviti da su s nama liječnicima i kolegice i kolege medicinske sestre i tehničari i drugo osoblje”, dodao je.

“Morate znati da se to sve odrađivalo istodobno s primitkom prvih pacijenata koji su bili u dramatičnom i životno ugrožavajućem stanju. Te su te rutinske aktivnosti pripreme aparature, morale biti u posebno žurnim i alarlmantnim uvjetima”, objasnio je dalje, a potom je komentirao i pitanje zašto su vojni šatori ispred bolnice prazni, a spominje se aktiviranje “Arene”:

“Koliko sam čuo…, šatori ne raspolažu tekućom vodom i potrebnim instalacijama plinova i struje. Stoga vjerujem da bi rad u šatorima u takvim uvjetima predstavljao rizik i za pacijente i za kolege.”

Najnovije

Još iz rubrike