20.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Šef varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo: Pitanje sata kad će se puniti...

Šef varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo: Pitanje sata kad će se puniti šatori

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovao je šef varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da Varaždinska županija s 1541 slučajem ima sedmodnevnu incidenciju novozaraženih na 100.000 stanovnika od 925 što je najviše u EU, a Međimurje je s 944 nova slučaja u sedam dana s incidencijom od 862 te je po toj stopi druga regija u Europi.

“Statistika je takva kakva je bila i prije. Vjerujemo da će kroz 7 dana i sve mjere konačno početi brojke biti povoljnije. Pitanje sata je kad će se početi popunjavati šatori. Statistika pokazuje da 10 posto zaraženih zadnjih sedam dana traži hospitalizaciju i kisik”, rekao je Bosilj, prenosi N1.

“Nije lako, brojke su velike, gotovo do 300 oboljelih dnevno, pa ako svatko ima 4 kontakta, to se penje na nekoliko tisuća i stotina. Ljudi često ne žele surađivati, jave se pa poklope slušalicu, ili ne žele dati podatke pa čak do onih koji znaju vrijeđati i psovati djelatnika epidemiološke službe koji se žrtvuju i rade i pokušavaju poboljšati epidemiološku sliku. Dobili smo 11 liječnika za rad po nadzorom i oni su nam od krucijalne važnosti. Virus je ušao i u naš zavod, zasad nemamo veliki broj oboljelih unutar jedne djelatnosti nego po jednog unutar više djelatnosti pa pokušavamo odraditi sve poslove. Zasad uspijevamo, ali ako će doći do novog povećanja oboljelih ili većeg broja oboljelih unutar ustanove, imat ćemo problema”, poručio je Bosilj.

Za kraj apelira na sve građane: “Moramo svi shvatiti da virus nije bezopasan, i da nađe svoj put vez obzira na mjere, a ako se ne držimo mjera, praktički uzima maha unutar i stvara probleme i gospodarstvu i zdravstvenom sustavu.”

Najnovije

Još iz rubrike