Bitcoin u ovoj godini narastao 237 posto, a prihvaća ga i PayPal

Postaje li Bitcoin dio financijskog mainstreama? To pitanje nameće se nakon što je najpoznatija svjetska kriptovaluta ovaj tjedan ponovo dosegla vrijednost od 18.000 dolara. Samo po sebi novi veliki skok vrijednosti Bitcoina nije velika novost jer je ta kriptovaluta i do sada dosizala vrlo velike vrijednosti, ali ih potom i gubila. Sada izgleda kako Bitcoin postaje prisutan u kanalima plaćanja gdje ranije nije bio uobičajen. Tako je PayPal, jedan od najvećih svjetskih sustava plaćanja, od listopada dopustio kupovinu i prodaju kriptovaluta preko računa korisnika. Drugi značajni igrač na tržištu transakcija, Square Inc. počeo je držati jedan dio rezervi gotovine u Bitcoinima, a slično je učinio i niz drugih high tech kompanija. Fidelity investment, kompanija koja upravlja imovinom od 3,3 tisuće milijardi dolara, pokrenula je svoj prvi Bitcoin mutal fund. Međutim, zanimljivi podaci, poput onoga da 26 milijuna trgovaca sada preko PayPala prima plaćanja u kriptovalutama, nikako nije jamstvo malim ulagačima da treba riskirati s Bitcoinom ili drugim kriptovalutama. Radi se o krajnje volatilnoj vrsti financijske imovine koja je upravo dosegla ukupnu tržišnu kapitalizaciju od 510 milijardi dolara, ali se isto tako u vrlo kratkom roku može desiti da se ta velika vrijednost jako brzo ispuše.

Vrijednost Bitcoina od ožujka je porasla 237 posto, ali još nije dosegao svoj vrhunac iz 2017. godine kad mu je vrijednost skočila sa 789 na više od 19.000 dolara. Praktično preko noći potom je izgubio na vrijednosti.

Valja podsjetiti kako kriptovalute nisu dobro regulirano područje financija. Europska centralna banka tek razmišlja o uvođenju vlastite digitalne valute te je pitanje kako će se ESB i druge velike centralne banke, kao što je američki Fed, ubuduće postaviti prema nezavisnim kriptovalutama, ali je vrlo vjerojatno da taj stav neće biti prijateljski.

Ulagači u Bitcoin nisu dobro zaštićeni jer je do sada zabilježeno više velikih prevara. Najpoznatije je hakiranje digitalnih tokena na japanskog burzi Coincheck u vrijednosti 500 milijuna dolara. Ozbiljni je problem i to što bitcoin, kao i druge kriptovalute, koristi veliki broj kriminalaca za pranje novca, piše Jutarnji.

TAGGED:
Share This Article