Drugi val pandemije u susjedstvu uzima maha unatoč strogim mjerama: Opasnost je svakim danom sve veća

Screenshot: N1

A kafići, restorani, ali ne i teretane i frizerski saloni, od sutra će u Srbiji raditi do 18 sati. Drugi val pandemije u našem susjedstvu uzima sve više maha, unatoč strogim mjerama.

Italija se tako vratila na brojke koje uvelike podsjećaju na prvi val, dok se Slovenija bori s epidemijom u domovima za starije osobe – korona je ušla u čak 80 posto tamošnjih domova.

Dok ulicama talijanskih gradova patrolira policija – traži dokumente, provjerava pridržavanje mjera – liječnici pozivaju na lockdown. Ta, zemlja dnevno prijavljuje i do 30 tisuća novooboljelih – baš kao u najgorim danima prvog vala. Najgore je i dalje u Lombardiji.

Korona je gotovo paralizirala slovenske domove za starije, gdje je samo u drugom valu umrlo više od 470 osoba. U zemlji koja se, unatoč zatvaranju – popela na sedmo mjesto po smrtnosti u Uniji, gotovo da više nema kreveta ni respiratora na intenzivnoj njezi.

Ništa bolje nije ni u Srbiji gdje od sutra kafići i restorani ne smiju raditi nakon 18 sati, frizeri i butici do 21, a strahuje se oda će doći do potpunog zatvaranja.

”Ako bi u Srbiji 95 posto ljudi nosilo maske, država nikad ne bi došla u situaciju kad bi bilo potrebno zaustavljanje života”, rekao je direktor ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša.

Zemlju koja zadnjih dana prijavljuje i po pet tisuća novozaraženih, trese i vijest da od Covida boluje Kruševački episkop David koji je predvodio misu na ispraćaju srpskog patrijarha Irineja. Patrijarh Irinej umro je od korone i to nakon što je u Crnoj Gori predvodio misu za mitropolita Amfilohija – također preminulog od Covida. Kruševački se episkop ipak nije zarazio na ispraćaju, test je pokazao da je pozitivan – odmah nakon mise.

U rijetkom televizijskom obraćanju smrknuti švedski premijer moli građane da se pridržavaju uputa o distanciranju i javnom okupljanju, no ne najavljuje nove mjere.

”Ljudsko zdravlje i životi i dalje su ugroženi. A opasnost je svakim danom sve veća”, upozorio je premijer Stefan Lofven.

Pa iako je velika Britanija u karanteni – premijer Boris Johnson vratio im je Božić. Mjere će se ublažiti za vrijeme praznika, i omogućiti različitim obiteljima druženje na jednom mjestu, no to će trajati samo šest dana, a onda stižu strože zimske mjere koje će Johnson tek predložiti, piše RTL.

Facebook Komentari