Dolački na Vrhovnom sudu: Nemam veze s krađom zlata iz policije, to su manipulacije

Opetovano, pod materijalnom i kaznenom odgovornošću ponavljam da to nisam počinio već je riječ o manipulacijama i podmetanju jednog djela policije i tužiteljstva koje je svojom pritiskom ishodilo osuđujuću presudu protiv mene. Nema dokaza ni činjenica koje bi mene dovodili u vezu s ovim kaznenim djelom, a ova presuda usmjerena je kako na moje sramoćenje, tako i na sramoćenje onog djela policije koji se bori protiv organiziranog kriminala. Riječ je o opstrukciji i to su radili pojedinci u policiji koji su to radili i prije, kada se vodio proces tzv. zločinačkoj organizaciji jer su tada svojim postupcima onemogućili procesuiranje suprotstavljane kriminalne skupine. Što se pak tiče kazne, o njoj ne bih govorio jer nisam kriv i ona je nepravedna. Tim više što neki ukradu desetke milijune kuna pa dobiju manje nego što sam ja dobio – kazao je među ostalim Željko Dolački, bivši šef Odjela organiziranog kriminaliteta PU Zagrebačke.

On je u veljači lani nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora, zbog, kako se navodilo u optužnici, insceniranja provale u njegov ured u travnju 2016., a kako bi se prikrilo da je iz sefa u tom uredu nestao novac i zlato, ukupno, prema navodima presude 3,3 milijuna kuna, koje Dolački mora vratiti. Na Vrhovnom sudu danas održana javna sjednica na kojoj se raspravljalo o žalbama na nepravomoćnu presudu, a Dolački se vijeću Vrhovnog suda, kojim je presjedala sutkinja Ana Garačić, obratio preko video-linka iz zatvora u Remetincu.

Gordana Haramina, koja je zastupala tužiteljstvo u obrazlaganju žalbe bila je vrlo kratka. Tek je navela kako tužiteljstvo smatra da je zagrebački Županijski sud prilikom izricanja nepravomoćne presude previše cijenio olakotne okolnosti. – To da je Dolački neosuđivan se podrazumijeva jer je radio kao policajac. A to što je otac maloljetne djece koju uzdržava je nešto što se olakotno smatra svim optuženicima te nije posebno olakotna okolnost. Tražimo strožu kaznu – kazala je tužiteljica.

Veljko Miljević, branitelj Željka Dolačkog, podnio je više žalbi u kojima je sumirao prigovore obrane koji se provlače od početka istrage protiv Dolačkog. To se prvenstveno odnosi na vještačenja koje je provodio Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”. – Iz žalbe bi trebalo biti nedvojbeno da nigdje u svijetu u predmetima u kojima je optužen policajac, dokaze ne prikuplja i analizira netko iz policije.

Dolački je bio šef službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, a sve što je u ovom postupku služilo dokazivanju tj. utvrđivanju činjenica prikupio je CKV koji je, proizlazi iz nekoliko odluka Vrhovnog suda, ustrojstvena jedinica MUP-a – naveo je Miljević. Obrana Dolačkog je tijekom postupka u nekoliko navrata tražila da se iz spisa kao nezakonita izdvoje vještačenja koje je proveo CKV, što je odbijeno, a Miljević je i danas elaborirao zašto smatra da su dokazi koje je CKV prikupio protiv Dolačkog nezakoniti.

Obrani je sporno i oduzimanje imovinske koristi jer ni novac ni zlato nisu nađeni kod Dolačkog. Smatraju da je došlo do bitnih povreda kaznenog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja pa traže da se nepravomoćna presuda ukine i provede novo suđenje, piše Večernji.

Facebook Komentari