Mesić: Očekujem zaokret u odnosu Milanovića i Plenkovića, bilo je dovoljno ovog nadmetanja

O tvrdoj kohabitaciji predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, u RTL-u Danas govorio je bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Na pitanje hoće li predsjednik Republike i premijer uspjeti napraviti zaokret u odnosu, Mesić je rekao:

– To cijela hrvatska javnost očekuje i ja isto očekujem. Bilo je dovoljno ovog nadmetanja. Sad su rekli sve što su mislili. Sad treba raditi, kazao je Mesić.

– Da sam ja bio predsjednik, ja bi inzistirao da se odmah sastane vijeće. To je razlog da se raspravi zašto je do toga došlo. Ja bi predložio i inzistirao da se održi, poručio je bivši predsjednik.

Na pitanje, kada je radikalizacija u društvu u pitanju, je li i jedan od predsjednika njoj doprinio, Mesić je rekao:

– Ja sam mislio, kad su ljudi izabrani na svoje funkcije, moraju biti svjesni svoje uloge, ustavne mogućnosti i obveze. To što je netko nekome rekao, nema smisla opterećivati hrvatsku javnost. Neću sada biti sudac, ali jedan uvjetuje drugog.

Mesić je, poznato je, imao intenzivan odnos s tadašnjim premijerom Sanaderom, ali opet su se redovito sastajali…

– Poznato je da sam bio različita opcija od Sanadera. Međutim, ja sam bio svjestan svoje ustavne uloge, a on je bio svjestan svoje. Sastajali bi se jednom mjesečno, nekad više. Bio bi tu i predsjednik Sabora. To je dobro funkcioniralo. Informirali smo se tako o temama koje su bile interesantne, priča Mesić.

Na pitanje, kada bi zaiskrilo, tko bi od njih dvojice popuštao, Mesić je rekao:

– Ja nisam o tome vodio računa. Kome bi palo napamet, nazvao bi. Nama nije trebao šef protokola. Oni su više zabrinuli hrvatski javnost. Mene su tu i tamo nasmijali. Ako su iz ovoga izvukli pouku, onda je to dobro, kazao je na kraju Mesić, prenosi Jutarnji.

Facebook Komentari